FOTO: Cimitirul Eternitatea a intrat în lumea digitală

luni, 14 septembrie 2020, 20:09
3 MIN
 FOTO: Cimitirul Eternitatea a intrat în lumea digitală

Din week-end, turiștii interesați să se plimbe pe aleile cimitirului Eternitatea pentru a admira monumentele funerare ale personalităților înhumate aici au ocazia să-și facă propriul tur, folosind harta interactivă a website-ului www.eternitycemetery144.ro. Harta integrează localizările GPS a 48 de puncte de interes, mormintele unor personalități precum Mihail Kogălniceanu, Ion Creangă, George Topârceanu, Vasile Conta, Ștefan Procopiu, precum și cele cinci cimitire ale eroilor. Vizitatorii pot urmări și prezentări video realizate de o echipă de specialiști, în majoritatea lor, istorici. Website-ul a fost realizat în cadrul proiectului “Post-Eternity 144”, implementat de Societatea de Studii Istorice din România (S.S.I.R.) în co-finanțare cu Administrația Fondului Cultural Național (A.F.C.N.). 

„Cimitirul Eternitatea ne conectează cu trecutul, dar trăim într-un prezent în care tehnologia ne oferă multiple resurse pentru a pune în valoare acest muzeu în aer liber și pentru a-l face accesibil turistilor care doresc sa-l viziteze. În acest moment, cimitirul Eternitatea nu are un sistem de semnalizare a monumentelor funerare importante și nu există o echipă de ghizi care să le prezinte. Ne-am gândit să realizăm o hartă care folosește coordonatele GPS și harta google maps pentru a direcționa vizitatorii spre monumentele funerare pe care doresc să le viziteze”, a declarant Alina Țiței Ioncioaia, coordonatorul proiectului.

Lansarea website-ului www.eternitycemetery144.ro a avut loc sâmbătă în amfiteatrul de la intrarea în cimitirul Eternitatea, în prezența dr. Liviu Brătescu, secretar de stat în Ministerul Culturii, care a avut un rol important în clasarea cimitirului Eternitatea ca monument istoric de interes național. “Era un dosar care stătea prin laboratoarele Ministerului Culturii de patru ani de zile. Am reușit să-i conving pe colegii mei din Direcția de Patrimoniu Cultural să se aplece cu mai multă atenție asupra acestui dosar și în cele din urmă ne putem bucura împreună de această reparație morală făcută pentru Iași. Recent a ajuns la Ministerul Culturii un alt dosar, cel legat de cimitirul evreiesc. Vom incerca o clasare si acestui alt loc al memoriei, asa cum este cimitirul Eternitatea și pentru că vorbeam de gesturi reparatorii, aș aminti aici și clasarea monumentului Fabrica de Țigarete ca un monument de tip B.”, a declarat dr. Liviu Brătescu, secretar de stat în Ministerul Culturii.

Clasarea cimitirului ca monument istoric deschide posibilitatea accesării unor fonduri europene și introducerea acestuia într-un circuit turistic internațional. După lansarea website-ului, ieșenii prezenți, în jur de 50 de persoane, au fost invitați la un tur ghidat alături de specialiștii care au realizat și prezentările monumentelor funerare importante în format video – chirurgul Eugen Târcoveanu, ghidul cultural Irina Tacu și istoricii Dorin Dobrincu, Ovidiu Buruiană, Cătălin Botoșineanu și Sorin Iftimi. „Aici avem orașul în oglindă. Avem orașul de astăzi, dinamic, ancorat în prezent și avem acest oraș de altădată, ancorat în trecut care păstrează rădăcinile noastre și spune ceva despre ce a fost acest oraș. Ne dă dimensiunea noastră istorică. Se spunea cândva că pentru ieșenii de seamă pot alege două căi, calea spre gară, spre capitală, către București, unde erau toate oportunitățile sau calea către Eternitatea ceea ce însemna să încerci să faci lucruri deosebite aici în oraș. Și este o cale pe care au ales-o destui ieșeni sau alții, plecați o vreme, au ținut să revină pentru veșnicie aici la Iași și să adauge la această paletă de personalități încă un nume, ca un exemplu pentru ceilalți ieșeni”, a declarat Sorin Iftime.

Au fost prezentate 20 de monumente funerare aparținând unor oameni politici, militari, scriitori și familii boierești, într-o plimbare care a durat aproximativ 2 ore. Proiectul “Post-Eternity 144” va continua pe parcursul acestui an și cu alte evenimente, următorul fiind lansarea unei expoziții FOTO în generosul spațiu al Parcului Copou, cea mai veche grădină publică din Iași.

Comentarii