FOTO: Cum au dispărut 27 km de drum judeţean. Costel Alexe, şeful CJ Iaşi, stă pe margine

sâmbătă, 08 mai 2021, 01:50
3 MIN
 FOTO: Cum au dispărut 27 km de drum judeţean. Costel Alexe, şeful CJ Iaşi, stă pe margine

S-au transformat în drum comunal. Doar o mică parte din fostul DJ 249 a fost modernizată până acum prin acest artificiu. Restul a rămas drum de pământ

 

DJ 249 mai există astăzi sub forma unui segment de aproximativ 10 km lungime. Iniţial, drumul parcurgea latura estică a judeţului. El poate fi identificat pe hartă urcând de la Grozeşti prin Măcăreşti, Prisăcani, Moreni şi Ţuţora până la Ungheni/Bosia, unde se pierde în câmp. De fapt, acesta este DJ 249D şi o parte (până la Ţuţora) este deja în şantier, după atribuirea unui contract de 55 de milioane de lei asocierii Eky-Sam – DIMEX 2000 Company.

Oficial, DJ 249D are capătul la Cristeşti, dar, dacă apelaţi la GPS, puteţi ajunge la Ungheni pe un drum de pământ indicat drept DJ 249.

Alternativa din Bosia/Ungheni este DJ 249A, care aşteaptă de ani de zile să fie modernizat. Deşi finanţarea pe bază de fonduri europene este asigurată, iar licitaţia de atribuire a contractului pentru cei 6,4 km a fost finalizată încă de la începutul verii trecute, minunea începerii lucrărilor ar putea fi adusă abia acum, de Rusalii. Explicaţia este însă una cât se poate de pământeană: proiectul este unul transfrontalier şi modernizarea DJ 249A se face doar la pachet cu modernizarea unui segment de drum din raionul moldovenesc Sângerei, care va fi parafată luna aceasta.

800 de metri de drum modernizat prin faţa fermei Alexe de la Sculeni

Pagina de internet a Direcţiei Judeţene de Administrare a Drumurilor şi Podurilor delimitează DJ 249 între Trifeşti (intersecţia cu DN 24C) şi Bosia, în total 37,7 km. Dar şi acest segment a fost „ciopârţit”. Consiliul Judeţean a aprobat la începutul anului 2015 o solicitare a Consiliului Local al comunei Victoria de a declasifica o parte din acest drum pentru a putea fi modernizat cu fondurile europene accesate de administraţia comunală. Astfel, 27,7 km, între Şendreni-Frăsuleni-Sculeni-Bran-Bosia, au devenit drum comunal (DC 8B).

Primăria Victoria a trecut rapid la fapte şi a modernizat segmentul de drum de la Şendreni până în Sculeni cu fonduri europene. Într-un ultim efort, anul trecut a mai alocat 895 de mii de lei din bugetul propriu pentru un ultim ciot intravilan al acestui drum.

Pentru cei 800 de metri din fostul DJ 249, acum DC 8B, de la intrarea în Vama Sculeni până în câmp, au fost betonaţi în urmai unei licitaţii rapide. Singura ofertă a venit din partea asocierii Maitrei Invest – Edil Industry (firmă unde este angajat soţul subprefectului liberal). Procedura iniţiată pe 14 mai 2020 s-a încheiat cu parafarea contractului pe 23 iunie şi, până să vină frigul, lucrarea a fost gata. La finalizarea investiţiei, printre proprietăţile beneficiare de drumul betonat se număra şi cea a soţilor (pe atunci) Costel şi Raluca Alexe. Amintim că cei doi au divorţat pe neaşteptate în ultimele zile ale anului trecut.

Cea mai mare parte a fostului drum judeţean e doar drum pentru tractoare

Dacă, dincolo de DN 24/E 58, fostul drum judeţean a fost modernizat prin cele două sate ale comunei Victoria, el dispare complet dincolo de Şendreni. Deşi rămâne menţionat în catalogul drumurilor judeţene de pe site-ul DJADP, pe teren e doar un drum de pământ. „Drum pentru tractoare”, cum ni l-au descris câţiva localnici din Sculeni pe care i-am întrebat cum se ajunge la Ungheni, respectiv la Trifeşti.

DC 8B continuă astfel până în satul Vladomira, 6,5 km nord de Şendreni. Din Vladomira şi până în următorul sat, Hermeziu, situat la 3,2 km distanţă, drumul redevine DJ 249 şi va fi modernizat. La licitaţia care porneşte de la o valoare estimată de 8,2 milioane de lei, s-au înscris nu mai puţin de 12 ofertanţi. Din Hermeziu, DJ 249 continuă prin Trifeşti până în DN 24C. 

Cititi si: Opt pe un loc pentru modernizarea a 11 km de drum judeţean

 

Comentarii