Prima ieşire a Sfintei din Iaşi de la al Doilea Război Mondial, a treia din ultimii 400 de ani

(FOTO) Moaştele Sfintei Parascheva, purtate prin trei judeţe din Moldova

luni, 06 aprilie 2020, 01:49
3 MIN

Traseul nu a fost anunţat pentru a nu se încălca regulile impuse de ordonanţele militare.

Pentru a treia oară în istorie, racla cu moaştele Sfintei Parascheva a fost scoasă din Iaşi şi dusă prin Neamţ, Botoşani şi Iaşi – pentru binecuvântarea credincioşilor, la cererea preoţilor şi a enoriaşilor.

Pelerinajul acesta a fost însă unul aparte: racla a fost aşezată într-o maşină de transport, descoperită, cu o icoană mare cu Sfânta Parascheva şi mai multe rânduri de flori aşezate de-o parte şi de alta a maşinii.

Însă deplasarea nu a fost anunţată, deşi avea avizul Ministerului Afacerilor Interne, tocmai pentru ca oamenii să nu încalce recomandările distanţării sociale şi să nu vină să se închine.

Reprezentanţii Mitropoliei spun că maşina a încetinit în dreptul lăcaşelor de cult de pe traseu, al spitalelor, şi că preoţii care au luat parte la pelerinaj s-au rugat pentru bolnavi, medici, poliţişti, jandarmi, militari şi pentru toţi cei în nevoie.

De altfel, în dreapta şofe­­­rului, în maşina care transporta racla, a stat Înaltpreasfinţitul Teofan, mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Moaştele Sfintei Parascheva se află aşezate în catedrala din Iaşi de aproape 380 de ani, fiind aduse voievodul Moldovei, Vasile Lupu, şi au părăsit lăcaşul sfânt de doar două ori până astăzi.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în 1944, preoţii din Iaşi s-au temut că ar putea fi furate moaştele şi au fost retrase în sudul ţării, întorcându-se pe 26 noiembrie în acelaşi an.

Trei ani mai târziu, racla a fost scoasă din nou din Iaşi în vara anului 1947, când credincioşii au solicitat sprijinul Mitropoliei. Moaştele au fost duse în procesiune prin satele afectate grav de război într-un an în care a fost şi o secetă foarte puternică.

În 1947, Sfânta Parascheva a fost purtată în localităţi din judeţele Iaşi, Vaslui, Roman, Bacău, Neamţ şi Baia. Duminică, moaştele au fost purtate pe traseul Iaşi, Roman, Piatra Neamţ, Târgu Neamţ, Paşcani, Botoşani şi Hârlău.

„Racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva a mers în acest inedit pelerinaj. Pentru a ne asigura că, pe parcursul traseului, nu se va aduce niciun fel de atingere măsurilor luate de autorităţi pentru combaterea epidemiei cu care ne confruntăm, s-a luat decizia de a nu anunţa public nici data desfăşu­rării evenimentului, nici traseul. Nu a fost propriu-zis o­­­ procesiune întrucât totul s-a desfăşurat fără închi­narea credincioşilor la sfintele moaşte, fără participare colectivă, fără slujbe oficiate. De altfel, maşina care purta racla cu sfintele moaşte doar a încetinit în dreptul unor lăcaşuri de cult sau aşeză­minte spitaliceşti“, a declarat pr. Constantin Sturzu, purtător de cuvânt la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei.

Comentarii