De Business

Punem punctul pe știi

FOTO: Noua realitate din fabricile ieşene: măşti, mănuşi, termometre şi dezinfectat la ordinea zilei

miercuri, 20 mai 2020, 01:50
6 MIN

Toate persoanele care intră în unităţile de producţie sunt supuse măsurării temperaturii, se dezinfectează permanent mânerele uşilor şi ferestrelor din unitate – dar şi alte zone intens folosite.

Pe măsură ce şi-au reluat activitatea, unităţi de producţie din judeţul Iaşi implementează programe tot mai cuprinzătoare de măsuri sanitare menite să protejeze sănătatea angajaţilor la locul de muncă. Sunt alocate resurse financiare consistente pentru dotarea spaţiilor cu echipamente individuale specifice de protecţie împotriva răspândirii virusului, respectiv măşti de protecţie, mănuşi şi dezinfectant. Unele companii asigură, în regim gratuit, şi autocare pentru salariaţii lor. Toate persoanele care intră în unităţile de producţie sunt supuse măsurării temperaturii, se dezinfectează permanent mânerele uşilor şi ferestrelor din unitate – dar şi alte zone intens folosite -, iar de-a lungul liniei de producţie se menţine o distanţă între angajaţi de cel puţin 1.5 metri. Salariatul va sta singur la masă în pauză, iar aerisirea şi dezinfecţia spaţiilor se fac regulat. Angajaţilor care au revenit la serviciu după o perioadă mai îndelungată li se oferă posibilitatea efectuării testării pentru noul coronavirus. Aşa arată procesul de producţie pe timpul unei pandemii.

“Vom vedea ce va fi pe viitor”

Marian Berdan, fondatorul grupului Electra, arată că unitatea nouă de producţie din parcul industrial Miroslava – care se întinde pe circa 11.000 metri pătraţi -, permite lucrul în condiţii de maximă siguranţă pentru cei 180 de angajaţi. „Sunt spaţii comune mari, largi, nu întâmpinăm probleme, dar am luat toate măsurile de protecţie necesare. Angajaţii noştri poartă mască, se dezinfectează regulat mânerele uşilor şi spaţiile de lucru. Avem şi transport asigurat în regim propriu pentru salariaţii noştri. Am început din luna ianuarie activitatea în noua fabrică, am lucrat şi pe perioada stării de urgenţă, însă la fel, cu multe măsuri de protecţie implementate. (…) Probleme economice sunt foarte multe, vom vedea spre sfârşitul lunii mai, iunie consecinţele pandemiei asupra mediului de afaceri. Observăm că toate sectoarele sunt afectate. Cei din industria auto nu mai au comenzi, sunt firme în Iaşi care şi-au restrâns foarte mult activitatea, în industria IT nu au mai apărut proiecte noi de la începutul anului – doar se termină cele vechi -, la fel şi în industria de construcţii imobiliare, se termină doar proiectele anterioare. Acestea sunt doar câteva exemple, însă cu siguranţă vor avea de suferit toate industriile… Vom vedea ce va fi pe viitor”, a declarat Marian Berdan pentru „Ziarul de Iaşi”.

Încăperi dezinfectate permanent

Şi compania ieşeană de ambalaje Exonia, controlată de antreprenorul Tiberiu Stoian, a finalizat instalarea liniilor tehnologice la noua fabrică amplasată în zona industrială de pe Calea Chişinăului. Omul de afaceri menţionează că a pornit „în forţă” producţia de testare a tuturor categoriilor de sacoşe personalizate destinate industriei alimentare. Măsurile de protecţie pentru personalul fabricii sunt cele impuse de autorităţi, precum creşterea distanţei între angajaţi şi igienizarea riguroasă. De asemenea, încăperile în care se desfăşoară activitatea sunt dezinfectate permanent. „Am angajat deja o parte a noii echipe, până la finalul lunii iunie vor fi create 28 de locuri de muncă noi, pentru ca la finele anului să ajungem la aproximativ 40 de angajaţi, când vom extinde programul în trei schimburi. Ca volum, liniile tehnologice permit realizarea unei producţii record de până la 10-12 tone de pungi zilnic, ceea ce înseamnă încărcarea unui tir la fiecare două zile. În această nouă unitate vom fabrica sacoşele de plastic utilizate pe scară largă. Suntem optimişti, sperăm să depăşim cu bine această perioadă”, ne-a spus Tiberiu Stoian, directorul general al companiei Exonia. Fabrica de ambalaje este rezultatul unei investiţii de 3,5 milioane euro şi are o capacitate de producţie de peste 300 de tone lunar.

“Este un «zumzet» permanent”

Designerul Irina Schrotter consideră că cel mai important aspect este ca angajaţii să poarte mască şi să aibă grijă la igiena personală. În una dintre fabricile de confecţii pe care le deţine lucrează aproximativ 800 de oameni. Irina Schrotter spune că s-a redus la maximum traficul între secţii, angajaţii circulând doar spre direcţiile fundamentale. „De asemenea, am refăcut liniile de producţie, am pus lucrătorii la distanţe mai mari unii de alţii. După părerea noastră, măsurile acestea sunt momentan suficiente. Totodată, ne uităm în fiecare zi cu foarte mare atenţie la tot ceea ce anunţă Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă în oraşul Iaşi. Dacă numărul de cazuri va creşte foarte mult, cu siguranţă vom înăspri măsurile de sănătate publică din fabrica noastră. Vedem ce se va întampla pe parcurs, privim în fiecare zi situaţia internă, internaţională, discutăm cu clienţii noştri, cu furnizorii, cu băncile cu care lucrăm, este un moment foarte stresant pentru manageri, pentru antreprenoriat. Sunt convinsă că şi pentru angajaţi, dar la nivel de management este foarte mare presiunea, deoarece se consumă foarte mult timp în discuţii, analize, punctaje cu banca, cu toţi partenerii noştri de activitate, pentru că fiecare este îngrijorat şi încearcă să înţeleagă situaţia partenerului lui şi să estimeze riscurile .(…) Trebuie să îi recâştigi încrederea că poate să te aprovizioneze sau să îţi dea comenzi în continuare. Este un «zumzet» permanent de îngrijorare, dar va trebuie să ne obişnuim, cred că în următorii 2 ani tot aşa va fi. (…) Noi am redeschis şi coaforul din Iulius Mall, avem un traseu separat de intrare. Din punctul nostru de vedere, şi din ceea ce am auzit şi de la ceilalţi retaileri din ţară, Iulius Mall, Palas Mall şi Băneasa Shopping City sunt singurele centre comerciale care au avut un comportament corect şi decent faţă de chiriaşi. Au întins o mână de ajutor, nu au cerut chirie pe perioada de închidere, ceea ce alte centre comerciale nu au făcut. A fost o decizie cred eu foarte înţeleaptă, pentru că au salvat foarte multe business-uri”, a spus Irina Schrotter jurnaliştilor „Ziarului de Iaşi”.

Angajaţii au posibilitatea să fie testaţi

Şi compania Antibiotice a pregătit o nouă serie de măsuri pentru protejarea salariaţilor şi continuarea operaţiunilor pe platformă, în contextul în care angajaţii care au lucrat de acasă au revenit la serviciu din data de 18 mai. Astfel, pentru evitarea aglomerării accesului în companie au fost suplimentate căile de intrare a personalului şi s-au creat culoare distincte, cu semnalizarea pe asfalt a păstrării distanţei de 2 m. Acolo unde menţinerea distanţării corespunzătoare între angajaţi este dificil de realizat s-au montat panouri despărţitoare de plexiglas. Personalul cabinetului medical asigură, prin triaj observaţional, dacă în momentul accesului în societate angajaţii au o stare corespunzătoare de sănătate, informează reprezentanţii companiei. În ceea ce priveşte procesul de termometrizare, acesta este realizat prin intermediul scanerelor cu infraroşu. În cazul angajaţilor care au revenit la serviciu după o perioadă mai mare de două săptămâni li se oferă posibilitatea efectuării testării, în mod voluntar, pentru noul coronavirus. 

 

 

 

 

 

 

Comentarii