Fotografie de moment – Cu ce candidaţi la Primărie şi CJ vin partidele la Iaşi? Efectele locale ale comasării alegerilor

joi, 08 februarie 2024, 02:50
3 MIN
 Fotografie de moment – Cu ce candidaţi la Primărie şi CJ vin partidele la Iaşi? Efectele locale ale comasării alegerilor

E o chestiune de zile până când comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare va deveni oficială. Modalitatea va fi emiterea unei ordonanţe de guvern – care însă va trebui să armonizeze toată legislaţia legată de organizarea şi participarea la cele două alegeri simultan. 

Este vorba de vechimea domiciliului alegătorilor la adresă (legea actuală impune minim 6 luni), de finalizarea mandatului de 4 ani de către aleşii în funcţii versus obligaţia constituirii consiliilor locale şi judeţene în termen de cel mult 60 de zile de la data alegerilor, dar şi de imposibilitatea înscrierii candidaţilor la ambele scrutine.

Ne vom descurca toţi cu cinci buletine de vot ?

Pe de altă parte, există temeri că cele patru buletine de vot de la locale (consiliu local, judeţean primar, preşedinte CJ) la care se adaugă cel al candidaţilor la parlamentul European va crea confuzie între alegători, după cum şi termenul redus brusc până la alegerile locale a prins nepregătite unele formaţiuni politice. Astfel, până la turul de forţă din 9 iunie mai sunt doar 4 luni, respectiv 17 săptămâni.

Dar cu ce candidaţi la Primărie şi la Consiliul Judeţean vin partidele ieşene? I-am întrebat pe liderii lor cum se prezintă acum, la linia de start la care au fost convocaţi în grabă de coaliţia de guvernare şi iată cum stau lucrurile.

  • PNL este singura organizaţie politică ieşeană care şi-a desemnat candidaţii. Însuşi preşedintele partidului, Nicolae Ciucă, a confirmat la Iaşi că liberalii vor merge la alegeri cu Mihai Chirica pentru un nou mandat, de primar, şi cu Costel Alexe pentru unul de preşedinte la judeţ.

  • PSD Iaşi spune că ştie deja cine sunt candidaţii pentru cele două instituţii, dar aceştia vor fi prezentaţi oficial peste o săptămână, atunci când preşedintele partidului, Marcel Ciolacu, va veni la Iaşi. Este vorba de Bogdan Balanişcu, secretar de stat (la Mediu) şi preşedinte al Organizaţiei Municipale a PSD Iaşi – la primărie, şi Bogdan Cojocaru, prefectul judeţului şi preşedinte interimar al Organizaţiei Judeţene social-democrate, la CJ.

  • USR – Partidul care s-a situat pe locul 2 la precedentele alegeri, Uniunea Salvaţi România, face parte acum dintr-o alianţă, Dreapta Unită, împreună cu PMP şi cu Forţa Dreptei. Până când se va stabili oficial modalitatea de desemnare a candidaţilor – unici sau fiecare formaţiune pe cont propriu, cel puţin la primele alegeri, cele din iunie (locale şi europarlamentare) – la Iaşi se conturează tandemul Marius Bodea (USR) la Primărie şi Petru Movilă (PMP) la CJ. Va fi interesant de urmărit competiţia în judeţ – unde, de exemplu, la Rediu, primarul USR (care candidează la un nou mandat) este în opoziţie cu consilierii PMP, sau la Schitu Duca, unde USR şi Forţa Dreptei au propriii candidaţi pentru mandatul de primar.

  • CURAJ – Cel mai nou partid apărut, CURAJ, are candidatul stabilit pentru primărie încă înainte de înfiinţare: Cosette Chichirău, ex-USR. Ea ne-a spus că, în ce priveşte o candidatură la Consiliul Judeţean, încă sunt evaluate intenţiile anunţate în partid.

  • Viorel Blăjuţ este candidatul la primărie din partea Partidului Societăţii Ieşene. El a anunţat încă de anul trecut că va intra în cursa pentru Primăria Iaşi, dar a evitat să menţioneze dacă se va alia cu un alt partid în scrutinele din 9 iunie.

  • Alianţa pentru Unirea Românilor, care şi-a pierdut de curând liderii locali şi este coordonată de la Bucureşti, încă nu şi-a desemnat candidaţii.
  • nici SOS România, partidul senatoarei ieşene Diana Şoşoacă, nu şi-a desemnat oficial candidaţii, dar este de aşteptat ca preşedintele Organizaţiei Judeţene, avocatul Dragomir Tomaşeschi, care a schimbat astă-toamnă AUR cu SOS România, să fie unul dintre cei care se va înscrie în competiţia pentru unul din cele două mandate de lider în administraţia locală. 

Cititi si: Cum văd primarii ieșeni comasarea alegerilor: “Primarul nou ales se va uita la primarul în funcţie cum toacă ce a mai rămas din buget”

Cititi si: Sondaj INSCOP: 49,4% dintre români cred că alegerile ar trebui organizate separat. 46,6%, pro comasare

Comentarii