De Sănătate

Punem punctul pe știi

Gărzi neplătite de patru luni la centrele de permanenţă

miercuri, 03 octombrie 2018, 01:50
3 MIN
 Gărzi neplătite de patru luni  la centrele de permanenţă

Medicii de familie din Iaşi au intrat din nou pe lista celor ignoraţi de către Guvernul României, iar Societatea Naţională a Medicilor de Familie (SNMF), filiala Iaşi, ameninţă că va chema decidenţii în faţa instanţei pentru a-şi cere drepturile.

Aceştia spun că s-a intrat în cea de-a patra lună de când medicii de familie care lucrează în centrele de permanenţă din Iaşi nu au primit de la Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate banii pentru gărzile efectuate. Principalul motiv anticipat de către cei de la SNMF Iaşi este faptul că nu s-au alocat la timp fondurile necesare de la Ministerul Finanţelor după repetatele majorări salariale din sistemul medical, însă aceştia susţin că la nivelul ţării Casele Judeţene de Sănătate au oferit explicaţii diferite.

„Aceste sume cuvenite conform clauzelor contractuale sunt necesare pentru plata angajaţilor care lucrează în centrele de permanenţă şi acoperirea cheltuielilor de funcţionare. În aceste condiţii, în care de patru luni medicii de familie subvenţio­nează funcţionarea centrelor de permanenţă, nivelul de nemulţumire a medicilor este în continuă creştere“, au transmis reprezentanţii SNMF. Conform acestora, în întreaga ţară, în momentul de faţă, există 352 de centre de permanenţă, în timp ce la nivelul judeţului Iaşi există 70 de medici care lucrează în 15 astfel de centre. Dr. Anca Deleanu, preşedinte SNMF Iaşi, explică faptul că eficienţa centrelor se reflectă din punct de vedere economic, pentru că, deşi acestea necesită cheltuieli pentru întreţinere, pe termen lung se realizează economii în bugetul sănătăţii. Doctorul a oferit exemplul unei femei din mediul rural care a fost tratată la un centru de permanenţă din apropierea satului ei după ce a suferit o plagă prin contuzie la nivelul braţului. „Plaga sângera abundent, dar era necomplicată. Cheltuielile pentru acest serviciu, reprezentate de materiale folosite şi de cota parte din costurile de personal, sunt în jur de 50 de lei. În plus, trauma pacientei a fost redusă prin intervenţia rapidă (în comparaţie cu timpii de aşteptare în serviciile UPU). În lipsa unui centru de permanenţă, femeia trebuia să sune la ambulanţă, să aştepte o programare în funcţie de codul de urgenţă în care se încadra, să piardă sânge şi să rişte complicarea plăgii prin infectare. Cât priveşte costurile, acestea ar fi cuprins transport, echipe de preluare şi gestionare a cazului la UPU, costuri pe patul de spitalizare pentru internarea în ambulatoriu, ceea ce înseamnă cel puţin de 10 ori mai mult decât s-a cheltuit la centrul de permanenţă“, a precizat dr. Anca Deleanu. În ceea ce priveşte reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări din Iaşi, aceştia au confirmat că există o problemă la nivelul judeţului în legătură cu plata gărzilor la centrele de permanenţă, însă au precizat că nu au fost semnalate plângeri de la medicii de familie. „Ultima plată către centrele de permanenţă este aferentă lunii iunie 2018. A venit deschiderea de credite de la Ministerul de Finanţe şi se vor efectua plăţile pentru luna august până vineri. Tarifele gărzilor au crescut în ultima perioadă, cred că de patru ori, şi bugetul respectiv a fost prea mic şi a fost suplimentat în vederea alocării sumelor respective“, a precizat Monalisa Artene, purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Asigurări Iaşi. (Mădălina OLARIU, Andreea ANTON)

Comentarii