Gărzile în spital îi scot mai repede la pensie pe medici?

miercuri, 14 noiembrie 2018, 21:12
1 MIN
 Gărzile în spital îi scot mai repede la pensie pe medici?

Cei care lucreză în sistemul sanitar şi care fac multe gărzi ar putea ieşi la pensie înainte să ajungă la vârsta standard de pensionare care este prevăzută de legislaţie. Momentan, măsura se află la stadiul de propunere legislativă pentru modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. 

Pentru a se putea aplica, este nevoie de votul favorabil al Parlamentului şi de publicarea în Monitorul Oficial. Conform acestei propuneri, orele de gardă efectuate de medici sau de asistenţi medicali, pentru care sunt plătite contribuţii de asigurări sociale vor fi considerate vechime în muncă, fiind „luate în considerare la stabilirea stagiului de cotizare în sistemul public de pensii“.

Astfel, femeile angajate în sistemul medical, care au efectuat ore de gardă s-ar putea pensiona la 57 de ani, iar bărbaţii la 60 de ani, dorindu-se reducerea problemelor de sănătate pe care le aduce stresul şi suprasolicitarea. Iniţiatorii propunerii mai cred că în acest fel se va reduce şi numărul de decizii şi tratamente medicale greşite, iar tinerii ar putea să fie atraşi în sistemul de sănătate, scăzând şi exodul acestora. „În plus, datorită diferenţei de salarizare între medicii pensionabili şi cei tineri, fondul de salarii va putea scădea cu peste 30%, putând apărea astfel oportunitatea creării de noi locuri de muncă, iar banii economisiţi pot fi folosiţi pentru plata a mai multe posturi decât cele eliberate“, mai spun iniţiatorii propunerii legislative. Măsura vizează şi reducerea numărului de cazuri de epuizare şi a riscului de deces în rândul medicilor şi asistenţilor medicali din această cauză.

 

 

Comentarii