Gata s-a terminat cu pesta porcină! Petre Daea se laudă cu producţia de grâu

marți, 16 octombrie 2018, 07:30
2 MIN
 Gata s-a terminat cu pesta porcină! Petre Daea se laudă cu producţia de grâu

Deşi a fost un an cu fenomene meteorologice care în unele zone din ţară au adus pagube, producţia grâului din acest an agricol este mai mare decât cea de anul trecut, a declarat luni noaptea ministrul Agriculturii Petre Daea la Radio România Actualităţi.

„În anumite zone natura a creat probleme şi excesul de umiditate a produs pagube, dar producţia de grâu este mai mare decât cea de anul trecut”, a declarat ministrul. Oficialul spune că evită să precizeze dimensiunea producţiei din aceast an agricol, deoarece poate influenţa preţul cerealelor. „Eu sunt atent cu cifrele pentru că înseamnă munca fermierilor anunaţă la nivelul ţării, iar ea trebuie respectată. În momentul în care nu ai siguranţa pe producţie nu trebuie sa anticipezi. Nu dau drumul la vorba pentru ca poate influenţa fermierul”, a spus Petre Daea.

Ministrul spune că a fost o toamnă bună, care le-a dat posibilitatea fermierilor să adune atât culturile, cât şi resturile vegelate, însă seceta a făcut solul „aspru”, greu de lucrat, iar continuitatea activităţii în agricultură impune executarea la timp a unor lucrări, pentru a influenţa culturile din anul agricol viitor. „Aici avem probleme. Pentru că solul este uscat, nu se poate introduce plugul şi eşti obligat să execuţi lucrări de pregătire cu utilaje grele, să faci o pregătire la nivelul adâncimii de semănat pentru a putea mobiliza solul şi să creezi patul germinativ necesar”, a menţionat Daea.

„Aici avem de lucru pentru că trebuie făcute mai multe lucrări, costurile sunt mai mari, iată şi nevoia aceasta de subvenţie rapidă, viteza de înaintare la semănat este mai mică”, spune ministrul. Agenţia de Plăţi pentru Agricultură a început în noaptea de 16 spre 17 octombrie să facă plata în avans a subvenţiilor a peste 100.000 de fermieri, iar după 1 decembrie se va face plata restului de bani. Cu totul vor primi subvenţii circa 450.000 de fermieri. În prima jumătate de oră s-au efectuat peste 32.000 de ordine de plată, în valoare de 9,2 milioane de euro.

 

Comentarii