Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Google a dosit în Bermude 16 miliarde de euro ca să plătească taxe mai mici

GALERIE
google
  • google
- +

Google, parte a grupului Alphabet, a transferat în 2016 suma de 15,9 miliarde de euro (19,2 miliarde dolari) într-o firmă paravan înregistrată în Insulele Bermude, pentru a economisi în anul respectiv taxe de cel puţin 3,7 miliarde de dolari, potrivit declaraţiilor oficiale depuse de companie în Olanda, transmite Bloomberg.

Compania se foloseşte de două structuri, cunoscute sub numele de ”Double Irish” şi "Dutch Sandwich", pentru a-şi proteja majoritatea profiturilor de impozite. Aceste structuri implică transferarea veniturilor dintr-o subsidiară irlandeză într-o companie olandeză care nu are angajaţi, iar de acolo într-o cutie poştală din Insulele Bermude deţinută de o altă companie înregistrată în Irlanda.

Suma de bani transferată de Google în 2016 prin această structură fiscală a fost cu 7% mai mare faţă de anul anterior, potrivit declaraţiilor depuse de companie la Camera de Comerţ din Olanda, pe 22 decembrie, făcute publice marţi. Informaţia a fost publicată pentru prima oară de publicaţia olandeză Het Financieele Dagblad. ”Plătim toate taxele datorate şi respectăm legislaţia fiscală în fiecare ţară din lume în care desfăşurăm activităţi. Rămânem dedicaţi să contribuim la dezvoltarea ecosistemului online”, a afirmat într-un comunicat un purtător de cuvânt al Google.

Google este presată de instituţiile de reglementare şi de autorităţile guvernamentale ale unor state din toată lumea pentru că nu plăteşte taxe suficiente. Anul trecut, Google a scăpat de plata unor taxe de 1,12 miliarde de euro în Franţa, după ce o instanţă de judecată a stabilit că subsidiara sa din Irlanda, care obţine venituri din publicitatea vândută de companie în Franţa, nu deţine o bază de operaţiuni permanentă în această ţară. Comisia Europeană a analizat modalităţi prin care să oblige companiile americane din sectorul tehnologiei, care folosesc structuri fiscale similare, să plătească taxe mai mari.

Guvernul irlandez a modificat în 2015 legislaţia fiscală astfel încât aranjamentele fiscale de tip "Double Irish" să nu mai fie posibile, dar companiile care folosesc structura respectivă pot continua să o facă până la sfârşitul lui 2020. Potrivit declaraţiilor financiare depuse de Google în Statele Unite, compania a plătit în 2016, la nivel global, un impozit pe profit de 19,3%, nivel obţinut prin transferarea majorităţii profitului operaţiunilor internaţionale în entitatea înfiinţată în Bermude.

Profitul total înainte de taxe obţinut de Google în străinătate a fost, la sfârşitul lui 2016, de 60,7 miliarde de dolari, potrivit datelor depuse de companie la Comisia americană pentru bursă şi valori mobiliare. Legislaţia fiscală adoptată în Statele Unite în decembrie încurajează companii precum Google să repatrieze o mare parte din numerar, pentru că acestea vor beneficia, o singură dată, de un impozit pe profit de 15,5%. Ulterior, profitul obţinut în afara SUA va fi impozitat cu 10,5%, dar companiile vor putea deduce obligaţiile fiscale din străinătate.

Legislaţia americană va impune şi o taxă de 13,1% pe redevenţele încasate pentru unele brevete în străinătate, ceea ce ar putea afecta licenţele acordate de subsidiara din Bermude pentru drepturi de proprietate intelectuală unor alte subsidiare străine. Google Ireland încasează majoritatea veniturilor internaţionale din publicitate ale companiei, iar apoi transferă banii la subsidiara olandeză Google Netherlands Holdings. O subsidiară a Google din Singapore care colectează majoritatea veniturilor companiei din regiunea Asia-Pacific procedează la fel.

Compania olandeză transferă apoi banii către Google Ireland Holdings Unlimited, care are dreptul să acorde licenţe de proprietate intelectuală în afara SUA. Compania respectivă este stabilită în Bermude, unde nu se plăteşte impozit pe profit. Utilizarea celor două entităţi irlandeze este supranumită "Double Irish", iar folosirea subsidiarei olandeze, care este intermediară între cele două companii irlandeze, este numită "Dutch Sandwich."

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri