De Sănătate

Punem punctul pe știi

Gripă sau răceală? Care sunt diferențele și cum se tratează corect

miercuri, 16 ianuarie 2019, 14:00
5 MIN
 Gripă sau răceală? Care sunt diferențele și cum se tratează corect

Gripa debutează în plină sănătate, brusc, cu febră înaltă şi stare generală foarte proastă care te obligă să îţi opreşti activitatea. Efectiv te doboară la pat. Răceala apare treptat, simptomele crescând în intensitate pe parcursul mai multor zile. Apare strănutul, începe să-ţi curgă nasul, te doare gâtul, apare febra, tusea întâi seacă apoi plină, durerea de cap, o stare de disconfort. Dar, spre deosebire de gripă, nu este starea aceea de epuizare, lipsă de putere şi energie. În răceală te simţi rău, îţi curge nasul, strănuţi, te doare gâtul, tuşeşti, faci febră, dar dacă e necesar te poţi ridica din pat ca să-ţi faci treburile urgente în casă.

În perioada rece a anului există în fiecare an o creştere a numărului de afecţiuni respiratorii. În general sunt viroze respiratorii pentru că există rinovirusurile, adenovirusurile a căror circulaţie este exacerbată în perioada rece din cauza scăderii temperaturilor. Iar în ultimul timp există şi se transmite în populaţie şi virus gripal, iar oamenii se pot sepria crezând că au gripă. Dar, atenţie: nu orice răceală, nu orice stare de subfebrilitate asociată cu dureri de gât înseamnă gripă. După o incubaţie de până la maxim 3 zile, gripa debutează în plină sănătate, brusc, cu febră înaltă şi stare generală  foarte proastă care te obligă să îţi opreşti  activitatea. Efectiv te doboară la pat. Dintr-o dată ai senzaţia că nu mai poţi face nimic. Apare o oboseală extremă, pacientul se simte total lipsit de energie. Îi este dificil să meargă şi până la baie.

Cum se tratează corect gripa şi când sunt necesare antibioticele

„În caz de viroză respiratorie, indiferent că este gripă sau nu, trebuie ca persoana infectată să stea izolată, dacă este o infecţie mai gravă, şi să nu se ia antibiotice decât la recomandarea medicului”, a subliniat Alexandru Rafila,  Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

Medicii atenţionează că gripa nu se tratează la spital decât atunci când apar complicaţii. Gripa necomplicată se vindecă în şapte zile, acasă, fără antibiotice, fără antivirale, cu ceaiuri, paracetamol, fructe, legume, sucuri de fructe, vitamina C şi multă odihnă.

În rest, gripa se tratează acasă: ceai – peste 2 litri pe zi, repaus la pat, alimentaţie în funcţie de toleranţă – nu trebuie forţat bolnavul să mănânce carne sau alte preparate dacă nu poate. Se recomandă fructe, legume, sucuri de fructe. De asemenea, foarte importantă este menţinerea unei umidităţi şi temperaturi constante în încăperea în care se odihneşte bolnavul. Asta înseamnă că  nu se intră şi  se iese foarte des din acea încăpere. Ceaiurile trebuie să fie cât se poate de calde – atât cât  le suportă pacientul. Pentru febră se recomandă Paracetamol, nu aspirină. Se poate adăuga  vitamina C. O gripă necomplicată  dacă e tratată aşa cum se  arătat mai sus durează 7 zile. Antibioticele nu ajută deloc decât atunci când apar complicaţii şi trebuie administrate doar cu avizul medicului.

Vaccinarea antigripală: mai este indicată acum?

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat că că recomandă vaccinarea antigripală chiar şi în această perioadă.

„Cred că în acest an sezonul (de gripă – n.r.) a debutat puţin mai devreme decât anul trecut, dar nu înseamnă neapărat că va fi un sezon mai lung sau mai greu. Important este că înregistrăm un număr mare de cazuri de gripă în această perioadă şi, din nefericire, s-au înregistrat deja patru decese. Ce este îngrijorător – decesele au apărut şi la persoane care nu aveau afecţiuni preexistente, la bărbaţi tineri fără alte afecţiuni, ceea ce ne face să recomandăm vaccinarea pentru că este universală. Practic, orice persoană, după vârsta de şase luni, inclusiv copiii, beneficiază de vaccinare“, a declarat Alexandru Rafila.

Acesta a adăugat că “şi în luna ianuarie este utilă vaccinarea, putem continua, depinde şi de evoluţia sezonului, pentru că între momentul administrării şi momentul apariţiei unităţii protectoare trec circa 15 zile. Trebuie să ne vaccinăm înainte de a fi expuşi la risc pentru vaccinare“.

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie a mai adăugat că sunt câteva sute de cazuri de gripă înregistrate în ultima săptămână: „Ceea ce ne face să ne gândim că sezonul este în plină evoluţie şi altă soluţie în afară de vaccinare sunt măsurile generale de igienă şi, dacă avem o viroză respiratorie, indiferent că este gripă sau nu, să nu mergem în colectivitate, să izolăm persoana infectată la domiciliu sau la spital dacă este o infecţie mai gravă şi să nu luăm antibiotice – este o altă recomandare de care trebuie ţinut cont. (…) Problema legată de gripă este a complicaţiilor pe care le produce şi a mortalităţii pe care o produce în primul rând la persoane cu comorbidităţi, dar nimeni nu este scutit de complicaţii şi, din nefericire, şi decesul se poate înregistra chiar la persoane tinere fără afecţiuni cronice“.

Potrivit medicului, există două tipuri de vaccinuri disponibile – vaccinul trivalent şi tetravalent.

„Eficienţa este bună şi la vaccinul trivalent, ceva mai bună la vaccinul tetravalent. Îmbolnăvirile înregistrate în acest an sunt cu virusuri A. Ambele virusuri A – AH1N1, AH3N2 – sunt conţinute atât în vaccinul trivalent cât şi în cel tetravalent“, a subliniat Rafila.

Gripa debutează brusc

Răceala apare treptat, simptomele crescând ţn intensitate pe parcursul mai multor zile. Apare strănutul, începe să-ţi curgă nasul, te doare gâtul, apare febra, tusea întâi seacă apoi plină, durerea de cap, o stare de disconfort. Dar, spre deosebire de gripă nu este starea aceea de oboseală şi lipsă de putere, energie. În răceală te simţi rău, îţi curge nasul, strănuţi, te doare gâtul, tuşeşti, faci febră dar te poţi duce la serviciu sau te poţi ridica din pat ca să-ţi faci treburile urgente în casă. Dar, gripa te doboară efectiv la pat. Brusc, apare febra, durerea de cap, starea de oboseală şi epuizare extremă, cu dureri musculare foarte puternice. Şi pur şi simplu nu te mai poţi ridica din pat, eşti epuizat, iar atunci când te ridici abia poţi ajunge până la baie, îţi poţi pierde echilibrul şi ai senzaţia că ai să cazi din picioare.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii