Iaşul are, de ieri, cea mai mare secţie ATI Covid din ţară

sâmbătă, 23 octombrie 2021, 01:50
3 MIN
 Iaşul are, de ieri, cea mai mare secţie ATI Covid din ţară

715 noi cazuri de COVID 19 şi 18 decese raportate ieri la Iaşi. În toată reţeaua medicală s-au făcut 83 de externări, dar şi 119 internări. Din cauza numărului mare de cazuri grave, autorităţile au decis extinderea secţiei ATI de la Leţcani, care, cu cele 48 de paturi, plus cele de la Infecţioase, spitalul coordonator, a ajuns cea mai mare din ţară. În pofida, extinderii de la Leţcani, pentru patru pacienţi pozitivi, intubaţi, de la UPU, s-a decis transferul la un spital din Polonia. Unul dintre ei a murit însă înainte de a ajunge la destinaţie.

 

La Iaşi ieri au fost declarate şi 18 decese. Unul dintre ele este al unui pacient din cei patru care au fost transferaţi de la UPU a Spitalului „Sfântul Spiridon” în Polonia, la o secţie ATI. Pacientul, aflat în stare foarte gravă, intubat, a făcut stop cardio-respirator chiar pe pista Aeroportului, înainte de a fi urcat în aeronavă. Întors în UPU, în pofida eforturilor depuse de echipa medicală, s-a declarat decesul. Toţi cei patru pacienţi se aflau internaţi de 3-4 zile , cu forme extrem de severe de boală.

“Sunt pacienţi critici, sunt pacienţi care au trebuit intubaţi pentru că hipoxia a determinat stare de comă, sau pentru că aveau insuficienţă respiratorie cu alterare profundă a gazelor arteriale, nu puteau respira singuri fără ventilaţie mecanică, sunt sedaţi, au tratament complex făcut aici în România, dar pentru un loc în ATI soluţia a fost transferul în Polonia. Evident, prognosticul lor române unul rezervat. Cel mai vechi pacient este din data de 16, iar ceilalţi sunt internaţi de 4, respectiv, 2 zile, fără locuri în ATI. Noi am transferat tot ce am putut pe secţiile de ATI din judeţul Iaşi”, a declarat prof.dr. Diana Cimpoeşu, coordonator UPU/SMURD Iaşi. Criteriile de selecţie a bolnavilor a fost stabilit de către Ministerul Sănătăţii, care a decis transferarea pacienţilor intubaţi din UPU. La UPU Spiridon, în ultimele trei săptămâni, în fiecare zi sunt între 14 şi 20 de pacienţi pozitivi, toţi cu forme grave, cu necesar mare de oxigen. Presiunea pe UPU nu a scăzut însă nici după creşterea progresivă a numărului de locuri de la secţia ATI de la Spitalul Modular de la Leţcani.

“În cadrul Spitalului de Boli Infecţioase, de peste trei săptămâni îngrijim zilnic peste 214 pacienţi cu formă medie spre severă de boală. La Spitalul Modular sunt peste 40 de astfel de pacienţi. Ieri, am mărit capacitatea de internare a secţiei ATI Leţcani până la 48 de paturi, acestea însumându-se cu cele 17 locuri care sunt la noi. Am ajuns astfel la un număr de 65 de paturi ATI, destinate exclusiv pacienţilor cu forme grave de boală. Totodată, am devenit cea mai mare secţie ATI din ţară”, a spus dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

O propunere inedită

Acesta a adăugat că ar fi necesară constituirea unei comisii naţionale alcătuite din medici specialişti care să elaboreze un plan concret de combatere a pandemiei. “Propun înfiinţarea unei comisii din care să facă parte şefii disciplinelor boli infecţioase şi epidemiologie din toate centrele universitare în care activează facultăţile de medicină generală, iar această comisie formată din profesionişti în domeniul medical să elaboreze un plan clar, aplicat pe termen scurt şi mediu, asumat şi implementat de toţi decidenţii politici. Planul să fie prezentat, explicat într-o conferinţă de presă în care să fie prezente persoanele care l-au elaborat şi totodată să răspundă clar tuturor informaţiilor eronate existente în spaţiul public vizavi de vaccinare”, a adăugat Florin Roşu.

Comentarii