De Business

Punem punctul pe știi

Iaşul, pe locul opt pe ţară după salariul mediu net

Faţă de Bucureşti, lefurile din Iaşi sunt cu circa 10% mai mici.

vineri, 14 decembrie 2018, 02:50
4 MIN
 Iaşul, pe locul opt pe ţară după salariul mediu net

Cuantumul salariului a devenit pentru mulţi tineri români un criteriu important care decide de cele mai mult ori în ce oraş este bine să se stabilească. În funcţie de venituri, aceştia îşi aleg cariera şi angajatorul iar în ultimul timp, media salarială a crescut  constant la nivel de ţară, inclusiv la Iaşi.

În prezent, oraşul nostru se află pe locul opt în topul salariilor medii, după Bucureşti (2.723 de lei), capitala fiind singurul oraş unde media este peste cea naţională de 2.700 de lei. Pe locul doi se află Clujul cu 2.664 de lei, apoi Timiş, cu 2.656 de lei, Alba Iulia (2.591 de lei), Harghita (2.539 de lei), Braşov şi Sibiu, cu câte 2.513 lei. În decembrie anul trecut, Iaşul se afla cu o poziţie mai jos, adică pe locul nouă. În prezent, media salariilor din Iaşi este în jur de 2.450 de lei. „Faptul că Bucureştiul, Clujul şi Timişoara sunt judeţele care oferă cele mai mari salarii din România nu este o surpriză pentru nimeni. Aici îşi desfăşoară activitatea cele mai mari companii, locale şi multinaţionale, toate sunt centre universitare importante, iar bazinul de candidaţi este uriaş. Cu toate acestea, este interesant faptul că judeţe precum Harghita sau Alba au reuşit să detroneze zone care, aparent, au un potenţial mai mare, precum Iaşi sau Constanţa”, a declarat Bogdan Badea, CEO eJobs România pe platforma lor, cu privire la acest subiect.

La celălalt pol, al judeţelor cu cele mai mici salarii din ţară, pe primul loc se află Gorjul, cu o medie de 2.006 lei. Angajaţii din Vrancea sunt următorii cel mai prost plătiţi din România, cu încasări lunare medii de 2.031 de lei, fiind urmaţi de cei din Mehedinţi şi Buzău – 2.093, respectiv 2.094. În topul judeţelelor cu salarii mici mai intră Vasluiul şi Călăraşiul, unde pragul depăşeşte uşor suma de 2.100 de lei. Evident, industria cu cele mai mari salarii este cea de IT şi telecomunicaţii, însă există venituri frumuşele şi în banking sau asigurări şi fonduri de pensii. Cele mai prost plătite meserii se găsesc în industrii precum HoReCa, industria textilă, fabricarea de mobilă, prelucrarea lemnului şi cea alimentară. De asemenea, creşteri se înregistrează de la o lună la alta şi în industria grea, din sectorul extracţiei petrolului, cu salarii medii ce se învârt în jurul sumei de 7.000 de lei pe lună.

Un inginer automatist român are un salariu de 30.000 de euro pe an

Potrivit unui studiu, citat de Mediafax, cele mai bine plătite joburi din România sunt cele din domeniul inginerie şi producţiei, unde un specialist poate ajunge la 30.000 de euro pe an, servicii bancare şi financiare, unde se ajugne la 67.000 de euro pe an, salariile fiind comparabile cu cele din Turcia, Cehia sau Ungaria. Studiul, realizat de Compania Grafton Recruitment, activă în domeniul recrutării din Europa, arată schimbările care au loc pe piaţa forţei de munca în domenii precum IT şi telecomunicatii, farmaceutic şi sănătate, inginerie şi producţie, logistică şi achiziţii, servicii bancare şi financiare, contabilitate şi asigurări, vânzări şi marketing, resurse umane şi administratie,etc. „În ultimii ani, piata muncii este într-o continuă schimbare. Informaţiile oferite de cercetarea noastră cu privire la evoluţia salariilor din diverse domenii de activitate din România şi alte ţări din Europa Centrală şi de Est reprezintă fundaţia în baza căreia analizăm şi selectăm cei mai buni candidaţi pentru clienţii noştri”, a declarat recent în presă Robert Kicsi, country manager Grafton Recruitment Romania.

Acesta a mai precizat faptul că domeniul ingineriei şi producţiei este puternic influenţat de producţia de automobile în toate ţările din Europa Centrală şi de Est. În acest domeniu, România se află pe primul loc in regiune, în condiţiile în care un inginer automatist are cel mai mare salariu din regiune, de 30.000 de euro pe an, în comparatie cu Turcia – 26.000 de euro şi Cehia – 24.000 euro anual. Salariile din domeniul IT au crescut cu 5-10% în toate ţările care au fost incluse în studiu. În România, salariile au crescut cu 8%. De exemplu, un director IT roman câştigă un salariu de maximum 53.000 de euro pe an. Cel mai bine plătit director de IT se află în Turcia, având un salariu de 70.400 de euro/an.

Comentarii