De Sănătate

Punem punctul pe știi

Curs interactiv de oftalmologie clinică:

Iaşul, primul centru din ţară unde se practică transplantul de celule stem limbice frontiere!

sâmbătă, 20 octombrie 2018, 13:16
2 MIN
 Iaşul, primul centru din ţară unde se practică transplantul de celule stem limbice frontiere!

La Iaşi se desfăşoară în premieră un Curs interactiv de oftalmologie clinică, curs ce aduce în dezbatere tehnicile moderne actuale utilizate în diferite afecţiuni oftalmologice. 

Organizat în cadrul Conferinţei “Zilele Medicale ale Spitalului Clinic de Urgenţă Prof. Dr. N. Oblu Iaşi”, cursul oferă o instruire intensivă în segmentele ştiinţifice fundamentale ce stau la baza practicii oftalmologice şi a cercetării de profil. „Nu s–au mai desfăşurat cursuri de acest gen în ţară în domeniul oftalmologiei. Ne-am propus să organizăm un curs interactiv cu participarea specialiştilor din sală: speakerul poate fi oricând întrerupt şi solicitat să ofere detalii pe subiect. De asemenea, toţi speakerii au fost condiţionaţi să vină cu noutăţi din ultimii 3 ani în urmă pe tema care o prezintă. În plus, toate temele propuse spre prezentare vor fi publicate şi în extenso, în două volume. Am luat această decizie deoarece timpul alocat unei prezentări este de doar 30 de minute, iar cei care doresc să afle mai multe despre subiectul respectiv pot consulta volumele unde este prezentat în detaliu fiecare subiect”, a declarat prof. dr. Dănuţ Costin, şeful Clinicii de Oftalmologie din cadrul Spitalului de Neurochirurgie „N. Oblu” Iaşi.

În ceea ce priveşte temele propuse, acestea includ probleme care preocupă specialiştii clinicii din Iaşi. „Vorbim în primul rând de chirurgia segmentului anterior al ochiului. Se discută chirurgia cataractei şi a glaucomului prin tehnici moderne, tehnici care nu s-au utilizat până acum în România. Un alt subiect va aborda prolemele retinei, o temă de mare actualitate şi care presupune în primul rând un diagnostic ultra corect pe bază de explorări ultramoderne. Se adaugă ea de neuro-oftalmologie şi se va aduce în discuţie o problemă care frământă lumea medicală la ora actuală: ambliopia. Şi mai ales ambliopia la adult şi tratamentul modern al ambliopiei, tratament  care la ora actuală în România este realizat doar la noi în clinică. Dacă adăugăm şi chirurgia corneei completăm paleta subiectelor cu dezbaterea unei dintre temele de vârf în tratamentele actuale din oftalmologie: autotransplantul ce lulele stem limbice frontaliere. Şi la acest capitol suntem prima clinică de oftalmologie din ţară care se implică în realizarea unor astfel de transplanturi. Datorită temelor abordate putem considera că prelegerile vor oferi o bază solidă pentru practica medicilor şi rezidenţilor oftalmologi, punându-i la curent cu tehnicile cele mai moderne de tratament din domeniu”, a încheiat prof. dr. Dănuţ Costin.

 

 

 

Comentarii