Ce achiziţii neînsemnate ca sumă dar absolut surprinzătoare mai poţi găsi în bugetul Consiliului Judeţean?

Iată pe ce se mai duc banii dumneavostră: Şefii judeţului au comandat veste antiglonţ!

vineri, 16 aprilie 2021, 01:50
3 MIN
 Iată pe ce se mai duc banii dumneavostră: Şefii judeţului au comandat veste antiglonţ!

Detectoare de metal, aparatură video de top, ba chiar şi veste antiglonţ n acestea şi multe altele la fel de surprinzătoare figurează în bugetul CJ pentru 2021 ca achiziţii obligatorii din bani publici. Administraţia judeţului va avea şi o pagină de internet nouă, prinsă tot în buget. Unde vor ajunge toate aceste noi achiziţii?

 

Bugetul judeţului Iaşi pe anul în curs urmează să fie adoptat săptămâna viitoare, în limita celor 45 de zile impuse după legiferarea bugetului de stat. Proiectul este în dezbatere publică, fiind afişat pe pagina de internet a Consiliului Judeţean Iaşi (www.icc.ro), la secţiunea Transparenţă decizională/Consultări publice. Aşa cum am mai relatat, veniturile estimate cresc cu 90 de milioane de lei faţă de anul trecut, în vreme ce cheltuielile sunt similare bugetului din 2020, 1,47 de miliarde.

Vedeti aici mai multe date despre cum va cheltui CJ banii publici

Unele investiţii preconizate de administraţia judeţului atrag atenţia – şi nu e vorba de cele „clasice”, în infrastructura de drumuri sau în domeniul medical. De exemplu, aproape 15 mii de lei vor fi folosiţi pentru construirea unei pagini de internet. Fiind la capitolul „Autorităţi publice şi acţiuni externe”, cel mai probabil este vorba de noua pagină a Consiliului Judeţean. La începutul anului, CJ a cumpărat trei domenii – cjiasi.ro, care copiază actualul website al administraţiei, iasitransport.ro şi vesteajudetului.ro, care încă nu conţin nimic. Actuala pagină de internet a Consiliului Judeţean este greoaie şi are o interfaţă nu foarte prietenoasă cu cei care intră aici.

Redacţia de la CJ

Cei mai mulţi bani la acelaşi capitol vizează o „Soluţie de comunicaţie integrată pentru reţeaua date/voce”, 234 mii lei. Următoarele achiziţii conturează un studio audio-video: kit cameră foto mirrorless şi obiectiv (25 mii lei), un teleobiectiv (9 mii lei), lavaliere (microfoane) wireless (12 mii), aplicaţie de transcriere voce. „Echipamentele propuse pentru achiziţie vor fi folosite pentru diseminarea informaţiilor privind activităţile Consiliului Judeţean: transmiterea în direct a şedinţelor publice organizate de consiliu, a conferinţelor de presă, a întâlnirilor de lucru, audienţelor, deplasărilor în teren, evenimentelor şi altor acţiuni desfăşurate de CJ”, ne-a explicat preşedintele Costel Alexe.

Cine se „blindează” cu veste antiglonţ

În proiectul de buget există şi un capitol „Apărare”, în care se alocă peste 30 de mii de lei expertizelor necesare refacerii a două clădiri ale Centrului Militar Zonal. Achiziţiile propuse pentru capitolul următor, „Ordine publică şi siguranţă naţională”, sunt ceva mai interesante: detectoare de metal, în valoare totală de peste 27 de mii de lei, şi veste antiglonţ. Bugetul propus pentru acestea din urmă, 36,3 mii lei permit cumpărarea a cel puţin 10 asemenea echipamente. Detectoarele, de două tipuri, diferă consistent la preţ: unele sunt de trei ori mai scumpe decât altele, în funcţie de tehnologia folosită. Astfel, în suma propusă, ar putea să intre un dispozitiv de 20 de mii de lei şi două de câte 6 mii – preţuri rezultate la o căutare sumară pe internet.

„Aceste echipamente sunt destinate desfăşurării activităţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Iaşi. Conform legislaţiei în vigoare, Consiliul Judeţean are obligaţia să asigure dotarea ISU pe baza notelor de fundamentare înaintate”, ne-a explicat Costel Alexe unde vor ajunge achiziţiile respective.

Bani pentru muzeele restaurate pe fonduri europene

Pentru proiectul comunitar transfrontalier ce vizează restaurarea Muzeului „Ion Creangă”, în valoare de 1,7 milioane de euro, bugetul menţionează alocarea unei sume de 4,14 milioane de lei, ce urmează să fie recuperată dată cu rambursarea fondurilor europene. La fel, şi Muzeul „Vasile Pogor”, restaurat la rândul lui pe fonduri europene, are atribuită o sumă de 2,5 milioane de lei. „Pentru aceste proiecte, banii se vor deconta prin cererile de rambursare”, ne-a mai spus şeful CJ.

Dotările de la Şcoala de Arte, mai ieftine decât contabilitatea

O altă instituţie de cultură, Şcoala Populară de Arte „Titel Popovici”, unde de aproximativ o lună se derulează un control al inspectorilor de la CJ, are alocate investiţii de 62 de mii de lei pentru anul în curs. Cu aceşti bani vor fi cumpărate instrumente muzicale, dar şi echipament audio-video.

Cititi si: Dezmăț pe bani publici. Iată cum se cheltuiesc banii ieșenilor la Școala Populară de Arte!

Comparativ cu costul serviciului de contabilitate externalizat, această sumă este o dată şi jumătate mai mică. Amintim că externalizarea serviciilor de contabilitate la această instituţie a fost atribuită prin achiziţie directă la sfârşitul anului 2019, pentru suma de 94,8 mii lei pe an, chiar firmei contabilei şcolii.

 

 

 

Comentarii