De Business

Punem punctul pe știi

În bucătăria unei combinaţii de zile mari cu multe milioane de euro în meniu

luni, 30 iulie 2018, 01:50
4 MIN
 În bucătăria unei combinaţii de zile mari cu multe milioane de euro în meniu

Un teren, situat între două parcele pe care se află activul funcţional al firmei Fortus, a fost vândut cu circa trei milioane de euro. Preţul a fost de aproximativ 47 euro/mp. Agenţii imobiliari spun că în zonă valoarea de piaţa este undeva la 80 euro/mp. Interesant este că vânzarea a avut loc în ciuda faptului că firma, aflată în insolvenţă, nu are un comitet al creditorilor, nu are administrator special înregistrat şi nici evaluări aprobate, fiind undeva la marginea legii. Detaliu care poate face diferenţa şi explica multe este acela că activul funcţional, între care se află terenul în discuţie, ar fi dorit de un investitor.

Ies la iveală detalii intesante despre o tranzacţie cu terenuri de la Fortus SA, firmă aflată în insolvenţă. Firma 3 OF Music SRL din Iaşi, deţinătoareai mărcii Roton-una din cele mai vechi şi importante case de discuri din România, a cumpărat în luna martie o suprafaţă de teren de la Combinatul de Utilaj Greu cu preţul de 47 de euro metrul pătrat. Agenţii imobiliari consultaţi consideră că în zonă terenurile se pot vinde în medie cu circa 80 euro/mp. Ciudată este şi aşezarea acestui teren, pe care nu se află nicio clădire importantă, ci doar staţiile auxiliare de la două hale. Cei 65.600 de metri pătraţi sunt situaţi între Hala Utilaje Tehnice Complexe Grele (UTCG) şi Secţia Mecano Sudură (SMS), în partea de nord a platformei Fortus, având ca vecini, terenul primit de Primărie prin darea în plată şi terenul primit de firma Antares, ultimii doi vecini fiind foşti creditori ai societăţii. Practic este situat cumva în interior, neavând o cale de acces directă, ci undeva de la fostul sediul al societăţii şi acesta vândut între timp. Pe acest teren s-a plătit suma de aproximativ trei milioane de euro, cu tot cu TVA. În Buletinul Procedurilor de Insolvenţă din data de 20 iulie 2018, se precizează faptul că iniţial, bucata de teren nu a putut fi identificată exact întrucât nu erau întocmite în totalitate documentaţiile cadastrale şi nici nu era trecută în cartea funciară. „În urma efectuării tuturor măsurătorilor cadastrale şi a avizării acestora de către OCPI Iaşi, în urma realizării înscrierilor în cartea funciară, a rezultat o diferenţă în plus de 64 metri pătraţi. Pe acest teren sunt edificate construcţii în stare avansată de degradare cu o suprafaţă construită totală de 405 metri pătraţi care potrivit procesului verbal de inventariere au fost propuse spre casare”, se menţionează în documentul de la Registrul Comerţului. 3 OF Music SRL a plătit 2.500 de euro pe cei 64 de metri pătraţi care au ieşit pe acte în plus, conform procesului verbal de la acea dată.

„Numai în Star Trek se poate”

Există trei factori care fac ca această tranzacţie să fie undeva la marginea legii. În primul rând, faptul că nici atunci, când s-a votat tranzacţia la Fortus şi nici acum nu există un comitet al creditorilor. Menţionăm faptul că judecătorul de la Tribunalul Sindic Târgu Mureş, unde se judecă insolvenţa Fortus de 11 ani, a cerut administratorului judiciar să rezolve această problemă, alături de altele, cum ar fi refacerea tabelului definitiv al creanţelor. Un alt factor este acela că Fortus nu are în prezent administrator special, declarat la Registrul Comerţului, adică nu are o persoană care să reprezinte interesele firmei. Un al treilea factor care ridică semne de întrebare este evaluarea acestui teren, care nu este una definitivă. „Fortus a avut doar evaluări parţiale, iar aceste evaluări nu sunt aprobate de consiliul creditorilor. În plus, terenul face parte din activul funcţional al societăţii. Adică nu îndeplineşte condiţiile legale de vânzare, comitet al creditorilor nu e, administrator special nu e, evaluările nu sunt aprobate iar Fortus e în afara planului de reorganizare de un an de zile. Găsim aici o situaţie cum numai în Star Trek se poate”, a explicat Florin Rugină, mic acţionar şi reprezentantul angajaţilor disponibilizaţi. Interesant este că în ultima perioadă au apărut zvonuri că ar fi un investitor ar fi interesat de activul funcţional, iar terenul care face obiectul acestui articol este situat chiar între cele două părţi ale societăţii care se pot vinde.

Nu este la prima tranzacţie

3 Of Music SRL derulează afaceri în domeniul artistic, însă nu se află la prima tranzacţie de acest gen. Firma a mai cumpărat un teren de 20.800 metri pătraţi, pe Aleea Mihail Sadoveanu, Copou, pe care a dat 1,4 milioane de euro. Diferenţa între cele două terenuri este aceea că terenul de pe Copou se află la stradă şi are PUZ pentru clădiri cu 19 etaje. Terenul din Copou a aparţinut firmei Shiran Constructii SRL, patronată de nişte afacerişti evrei. Conform ultimului bilanţ depus la ANAF, firma ieşeană 3 OF Music SRL avea anul trecut o cifră de afaceri de 872.900 de lei şi un profit net de 2,9 milioane de lei. De asemenea firma mai apare şi cu datorii de 4,8 milioane de lei şi cu un număr de 2 angajaţi. 

 

 

Comentarii