De Sănătate

Punem punctul pe știi

În ce condiţii se va face testarea în farmacii. Se va depista infecţia din nazofaringe

miercuri, 12 mai 2021, 01:57
1 MIN
 În ce condiţii se va face testarea în farmacii. Se va depista infecţia din nazofaringe

Testarea rapidă pentru depistarea COVID-19 în farmacii a fost aprobată de Ministerul Sănătăţii, iar farmaciile pot opta pentru desfăşurarea acestei activităţi după obţinerea unui aviz temporar. Acesta este emis de Direcţia de Sănătate Publică şi este valabil şase luni, însă pot fi solicitate prelungiri succesive cu şase luni.

Până joi, 13 mai, farmaciştii ieşeni trebuie să analizeze prevederile legislative şi să trimită către Colegiul Farmaciştilor Iaşi acordul referitor la implementarea ordinului în farmacia unde îşi desfăşoară activitatea.

Conform ordinului, farmaciile vor folosi doar teste antigenice rapide pentru diagnosticarea infecţiei din nazofaringe, iar testarea se va face prioritar cu testele primite de la MS şi care nu pot fi comercializate. După efectuarea testării, farmaciile vor emite un buletin de testare, semnat electronic, pe care îl vor comunica persoanei testate, având obligaţia de a raporta rezultatul şi către DSP.

Zona de testare va fi delimitată şi destinată doar acestui proces. Trebuie să fi amplasată într-un perimetru care poate fi aerisit corespunzător, să fie dotată cu masă de lucru placată cu materiale uşor de curăţat şi dezinfectat, scaun, recipiente pentru colectarea deşeurilor medicale şi să aibă o suprafaţă de minimum patru metri pătraţi utili.

De asemenea, circuitul persoanelor care se testează trebuie să fie delimitat prin marcaje sau paravane de cel al circuitului normal pentru clienţii farmaciei. Instruirea personalului implicat în această activitate va fi făcută gratuit de Colegiul Farmaciştilor în colaborare cu Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România în termen de maximum zece zile lucrătoare de la data publicării ordinului.

Comentarii