De Sănătate

Punem punctul pe știi

În faze incipiente, cancerul de pancreas poate fi vindecat

joi, 16 septembrie 2021, 12:24
4 MIN
 În faze incipiente, cancerul de pancreas poate fi vindecat

Tiberiu Mihălţan, 28 ani, Iaşi: “Bunicul meu, în vârstă de 75 de ani, a fost diagnosticat cu cancer al pancreasului. A fost internat într-un spital din Focşani – el locuieşte întro comună din judeţul Vrancea – şi a primit acest diagnostic. Părinţii mei nu au putut lua legătura cu medicul curant, din cauza distanţei şi a lipsei accesului în clinica. La externarea lui a fost doar bunica, dar nu a înţeles niciunul ce au de făcut în continuare. Părinţii mei au şi ei probleme de sănătate şi nu se pot ocupa prea mult de ei. Eu ştiu, din ce am mai citit, că problemele de la pancreas sunt destul de serioase, de aceea vreau să vă rog să îmi explicaţi ce înseamnă această formă de cancer şi dacă se mai poate face ceva, pentru a-l ajuta pe bunicul meu. Ce pot să vă spun despre el: este un pic mai plinuţ, dar aşa a fost de când îl ştiu, şi că, deşi el spune că nu exagerează cu băutul, bunica zice că bea, zilnic, 2-3 pahare din vinul pe care îl face el. Bunicul s-a dus la medic pentru că avea unele modificări la scaun şi la urină dar, mai ales, pentru că simţea o durere în partea de sus a abdomenului şi în zona spatelui care se agrava în momentul mesei

Dr. Gheorghe Bălan (FOTO), medic specialist gastroentero – logie – endoscopie digestivă intervenţională, Institutul de Gastroenterologie şi Hepatologie din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţe “Sf. Spiridon”, Iaşi: “Problema pe care o descrieţi este, într-adevăr, una serioasă iar înainte de toate vă sfătuiesc să încercaţi cât mai curând să luaţi legătura cu medicii care s-au ocupat de bunicul dumneavoastră.

E important să aflaţi unele lucruri care vor influenţa modul în care va trebui tratat bunicul dumneavoastră. În genere, cancerul de pancreas este o afecţiune oncologică foarte agresivă care necesită în mod ideal pe de o parte un diagnostic într-o fază cât mai incipientă, şi pe de altă parte un tratament susţinut, complex, şi uneori agresiv în vederea asigurării celor mai bune şanse pentru vindecare. Folosesc cuvântul vindecare pentru că, funcţie de stadiu şi de anumite particularităţi ale fiecărei tumori, cancerul de pancreas poate fi vindecat.

Totuşi, tumorile pancreasului pot fi destul de dificil atât de diagnosticat cât şi de manageriat. În ceea ce priveşte diagnosticul, într-adevăr, durerea abdominală care nu cedează la terapia simptomatică, adesea cu iradiere către spate, mai ales atunci când este însoţită de lipsa poftei de mâncare, scădere în greutate, greaţă şi vărsături recurente, mâncărimi de piele sau îngălbenirea tegumentelor şi a ochilor, poate sugera prezenţa unei tumori pancreatice. Diagnosticul de certitudine însă este mult mai dificil de realizat. Medicul gastroenterolog odată ce a recunoscut aceste simptome, vă va indica o serie de investigaţii pe care le consideră necesare în vederea ghidării algoritmului de diagnostic.

Acestea presupun în primul rând anumite analize de sânge şi o ecografie abdominală. Este important de menţionat faptul că diagnosticul nu se realizează prin dozarea din sânge a cunoscuţilor markeri tumorali, aceştia având rol în monitorizarea bolii şi nu în diagnostic, putând totodată avea valori normale în ciuda prezenţei unei tumori. Consultaţia specialistului gastroenterolog, laolaltă cu anumite analize de sânge şi cu imaginile ecografice pot sugera prezenţa unei tumori pancreatice. Însă, pentru un diagnostic de certitudine mai este necesară urmarea anumitor paşi, precum o evaluare imagistică de mai mare complexitate, adesea realizată prin tomografie computerizată (CT) sau prin rezonanţă magnetică nucleară (RMN).

Aceste tipuri de examinare imagistică permit vizualizarea tumorii, şi obţinerea unui bilanţ stadial – adică evaluarea posibilei invazii a altor organe sau a prezenţei metastazelor. Stadiul tumorii este unul din cele mai importante aspecte funcţie de care se indică anumite metode de tratament. Ultimul pas în diagnosticul cancerului de pancreas este obţinerea unei puncţii-biopsii a leziunii, şi deci a unui diagnostic de certitudine confirmat prin examen microscopic – anatomopatologic. Acest lucru este posibil prin metode minim invazive precum ecoendoscopia cu puncţie biopsie – examinare care poate fi oferită de gastroenterologii endoscopişti. Pe toată perioada diagnosticului – care poate dura zile sau chiar săptămâni – pacienţii necesită implementarea unor principii de bază de tratament al durerii, de asigurare a unei nutriţii adecvate, şi mai important decât orice, de suportul familiei, a prietenilor şi eventual, de la caz la caz, de consiliere psihologică.

Toate acestea pot ajuta pacienţii să fie cât mai bine pregătiţi pentru un tratament corect şi complet. Tratamentul cancerului de pancreas depinde pe de o parte de tipul de tumoră indicat de examenul microscopic anatomopatologic şi pe de altă parte de stadiul tumorii. Pe lângă terapia simptomelor, astăzi sunt disponibile tratamente oncologice avansate, ţintite funcţie de tipul de tumoră şi indicate fie înainte, fie după, fie chiar în locul chirurgiei de rezecţie a tumorii. Totuşi, rezecţia chirurgicală a tumorilor pancreatice rămâne principala metodă de tratament a cancerelor care pot fi rezecate. Iar atunci când stadiul avansat al tumorii nu permite rezecţia chirurgicală, pacienţii pot beneficia astăzi de principii complexe de tratament chimioterapic – cu tablete sau perfuzii, şi endoscopic – inserţia endoscopică de proteze metalice care să asigure permeabilitatea căilor biliare sau a duodenului în cazul tumorilor avansate, compresive şi invazive.

Toate aceste resurse terapeutice cresc astăzi în mod cert calitatea vieţii pacienţilor diagnosticaţi cu tumori ale pancreasului. Importantă este accentuarea faptului că ori de câte ori pacienţii prezintă dureri abdominale care nu cedează la terapia simptomatică, lipsa poftei de mâncare, scădere în greutate, greaţă şi vărsături recurente, mâncărimi de piele sau îngălbenirea tegumentelor şi a ochilor, aceştia trebuie să se prezinte cât mai repede la o consultaţie gastroenterologică. Alte circumstanţe importante care trebuie să aducă pacienţii la medic sunt reprezentate de prezenţa în familie a cazurilor de cancer în sfera digestivă, episoadele repetate de pancreatită acută, agravarea stării pacienţilor deja diagnosticaţi cu pancreatită cronică, diagnosticul recent al unui diabet zaharat mai ales când controlul glicemiei este unul dificil, sau apariţia anumitor boli endocrinologice – toate acestea putând acompania cancerul pancreatic. Cheia unui tratament optim este o evaluare timpurie, corectă şi completă”.

 

 

Comentarii