În timpul restaurării, în steagul Ateneului s-a găsit un ziar. Mesajul lăsat pe drapel

miercuri, 13 ianuarie 2021, 02:54
2 MIN
 În timpul restaurării, în steagul Ateneului s-a găsit un ziar. Mesajul lăsat pe drapel

Steagul istoric al Ateneului a fost complet recondiţionat, după o muncă care a durat doi ani. Astfel, obiectul a intrat în patrimoniul Ateneului Naţional din Iaşi în luna decembrie a anului 2016, fiind donat de către Institutul de Arheologie din Iaşi. Acesta este drapelul original al instituţiei, fiind supus unui proces lung de restaurare, proces de care s-au ocupat experţi din cadrul Complexului Muzeal Naţional "Moldova" Iaşi.

Potrivit reprezentanţilor Ateneului Naţional din Iaşi, steagul a fost descoperit de către Institutul de Arheologie din Iaşi în arhivă, fiind ulterior donat Ateneului. Procesul de restaurare a constat în curăţarea completă a materialului, dar şi refacerea broderiilor afectate de timp. Lucrarea a durat aproape doi ani şi a fost realizată de către experţi de la Centrul de Cercetare şi Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural, din Cadrul Complexului Muzeal Naţional "Moldova" Iaşi. În etapele de recondiţionare, experţii restauratori au descoperit, în mijlocul steagului, un ziar din perioada interbelică, având rolul de întăritură, de unde se concluzionează, spun reprezentanţii Ateneului, că a mai fost supus unor procese de restaurare.

"Ne bucurăm că procesul de restaurare a ajuns la final şi că putem, în sfârşit, să redăm această piesă istorică publicului. Sincere mulţumiri transmitem tuturor celor care au făcut acest lucru posibil. Drapelul Ateneului va putea fi admirat în cadrul Muzeului Ateneului, ce va fi inaugurat în viitorul apropiat", a declarat Andrei Apreotesei, managerul Ateneului Naţional din Iaşi.

Steagul Ateneului Popular din Tătăraşi a constituit, potrivit reprezentanţilor Ateneului, un simbol de identitate al misiunii de promovare a culturii româneşti în noile provincii ale ţării, rezultate din Marea Unire de la 1918. Drapelul însoţea grupurile de excursionişti în toate turneele de propagandă culturală din perioada interbelică. Drapelul are o faţă tricoloră, cu stema Ateneului Popular din Tătăraşi, alături de inscripţia "Unire prin cultură". Pe verso este brodat textul Fundaţia Culturală "Principele Carol", Serviciul Social, Căminul Cultural Central "Ateneul Popular" Tătăraşi Iaşi, precum şi monograma Principelui Carol. 

Comentarii