În ultimii ani, numărul transplanturilor hepatice a scăzut dramatic

miercuri, 31 octombrie 2018, 02:50
2 MIN
 În ultimii ani, numărul transplanturilor hepatice a scăzut dramatic

La 18 ani de la realizarea primului transplant de ficat cu supravieţuirea pacientului şi de la donator în viaţă, Asociaţia Transplantaţilor de Ficat din România, LIVERTRANS, spune că e nevoie de o conştientizare în ceea ce priveşte necesitatea donării de organe. 

Conform unei comunicări, numărul transplanturilor hepatice din ultimii ani a scăzut dramatic, de la 122 în 2013 şi 2014, anii în care s-a înregistrat numărul maxim de transplanturi hepatice, la 54 în 2017 şi 39 până la începutul lunii octombrie a anului în curs. „Oare ce s-ar fi întâmplat dacă s-ar fi păstrat ritmul donărilor de organe din 2013? Astăzi, aproape 222 de pacienţi cu afecţiuni grave ale ficatului ar trăi. Dacă luăm în considerare faptul că prelevările de la un donator în moarte cerebrală salvează cinci vieţi, numărul oamenilor salvaţi ar fi putut fi chiar mult mai mare. Dacă am mai adăuga şi familiile pacienţilor care primesc şansa de refacere a vieţii prin transplant, numărul beneficiarilor ar fi mai mare”, precizează dr. Crina Ştefănescu, preşedinte LIVERTRANS, în comunicarea citată.

In Iaşi, primul transplant de ficat a fost realizat în iunie 2016, primitorul fiind un bărbat de 47 de ani, selectat de pe lista comună de aşteptare la nivel naţional, care însă a murit trei zile mai târziu. Până în prezent, la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Spiridon” din Iaşi au avut loc nouă transplanturi de ficat, dar în numai unul dintre cazuri pacientul nu a supravieţuit, conform medicului Raluca Neagu, coordonatoarea Centrului Regional de Transplant. Numărul scăzut al intervenţiilor de acest tip este cauzat atât de faptul că nu întotdeauna ficatul recoltat în zona Moldovei ajunge la Iaşi, cât şi de faptul că nu de puţine ori organul nu este suficient de sănătos pentru a fi transplantat.

Acesta este şi motivul pentru care, în urma recoltării făcute săptămâna trecută la Bacău, la Iaşi au ajuns doar un rinichi şi corneele, întrucât ficatul nu a fost bun, spunea dr. Raluca Neagu. În acest moment, pe lista de aşteptare pentru un ficat, la spitalului ieşean se află 13 persoane, conform ANT. În total, în România au avut loc 890 de transplanturi de ficat, primul transplant hepatic de succes din ţară, de la un donator în moarte clinică, fiind realizat în aprilie 2000, iar cel de la donator în viaţă la sfârşitul lunii octombrie al aceluiaşi an, ambele la Centrul pentru Boli Digestive şi Transplant Hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni, Bucureşti. 

 

 

Comentarii