Instanţele anulează pe bandă rulantă amenzi din timpul pandemiei. DSP rămâne cu plata cheltuielilor de judecată

luni, 31 octombrie 2022, 02:50
2 MIN
 Instanţele anulează pe bandă rulantă amenzi din timpul pandemiei. DSP rămâne cu plata cheltuielilor de judecată

Ieşenii sunt cei care vor plăti bâlbele autorităţilor sanitare. Sute de ieşeni au fost amendaţi pentru că nu şi-ar fi completat formularele digitale de intrare în ţară, impuse în contextul pandemiei COVID. 

Numeroase procese verbale au fost contestate în instanţă, iar anularea normelor legale care au instituit amenzile a făcut ca sancţiunile să fie anulate pe bandă rulantă. Procesele se află în ultimă fază în faţa Tribunalului, iar această instanţă a început să impună Direcţiei de Sănătăte Publică plata cheltuielilor de judecată. Evident, acestea vor fi achitate în cele din urmă tot de contribuabili.

Ştefan P. a fost sancţionat cu amenda maximă prevăzută de lege în acel moment, de 3.000 de lei, pentru că intrase în ţară pe 28 decembrie 2021, fără a completa formularul digital. Obligativitatea acestuia fusese impusă printr-o ordonanţă de urgenţă, pe 15 decembrie anul trecut. După nici trei luni, pe 11 martie, o nouă ordonanţă a abrogat-o pe prima.

În aceste condiţii, ieşeanul s-a adresat Judecătoriei, cerând anularea procesului-verbal de amendă. Cum norma legală care instituie sancţiunea nu mai era valabilă, magistraţii primei instanţe au dispus exonerarea lui Ştefan P. de la plata amenzii. În plus, DSP a fost obligată la plata către acesta a sumei de 1.020 lei, reprezentând taxa de timbru de 20 de lei şi onorariul avocaţial.

Sentinţa a fost atacată cu apel de DSP. Reprezentanţii instituţiei nu au contestat anularea amenzii, dar au cerut scutirea de la plata cheltuielilor de judecată.

„Nu poate fi considerat organul constatator în culpă raportat la abrogarea, ulterioară încheierii procesului verbal, a actului normativ ce prevede contravenţia. La data întocmirii procesului verbal, fapta imputată petentului reprezenta contravenţie, iar agentul constatator nu avea cum să prevadă că ulterior aceasta va fi dezincriminată”, au afirmat reprezentanţii DSP.

Conform legii însă, partea care pierde un proces este obligată să plătească cheltuielile efectuate de câştigător în timpul judecăţii, dacă acesta le solicită. Instanţa poate doar să reducă din cuantumul cheltuielilor pretinse, dacă le consideră exagerate.

„Apelantul urmăreşte de fapt totala neacordare a cheltuielilor de judecată suportate de petentă cu titlu de onorariu avocaţial şi nu doar reducerea acestora. Mai mult, Tribunalul nu poate să nu observe şi că nu se justifică nici o eventuală reducere a cheltuielilor de judecată reprezentând onorariu avocat, în contextul în care suma de 1.000 de lei acordată nu este vădit disproporţionată în raport de complexitatea cauzei, iar potrivit onorariilor minimale avocaţiale, stabilite prin Ghidul întocmit special în acest sens, pentru o plângere contravenţională onorariul minim este de 1.100 de lei”, au precizat magistraţii.

Aceştia au respins miercurea trecută apelul DSP, sentinţa fiind definitivă. În aceeaşi zi, Tribunalul a adoptat alte cinci decizii similare.

Comentarii