Investiţie mare la Iaşi în schimbarea liniilor de tramvai

joi, 21 iunie 2018, 01:50
3 MIN
 Investiţie mare la Iaşi în schimbarea liniilor de tramvai

43 milioane de euro ar urma să fie cheltuiţi pe reabilitarea a cinci tronsoane. Care sunt celelalte proiecte pentru care Primăria va accesa cei 58 milioane de euro destinaţi Iaşului prin POR 2014-2020?

Primăria va accesa cele mai importante fonduri europene din actualul exerciţiul bugetar abia din a doua jumătate a acestui an. Primarul Mihai Chirica a prezentat, ieri, o situaţie actualizată a proiectelor care vor fi depuse pentru obţinerea de finanţări nerambursabile, în valoare totală de circa 58 milioane euro, sumă ce este „rezervată“ Iaşului în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020. Intenţia munici­palităţii este de cheltui aceşti bani în special pentru reabilitarea infrastructurii de tramvai, respectiv tronsoanele Cinci Drumuri – str. Pădurii – str. Nicoriţă, Podul Roş – bd. Primăverii (Ţesătura), bd. Virgil Săhleanu (între intersecţia cu bd. Metalurgiei şi rond capăt Zona Industrială), Bucşinescu – Calea Chişinăului (inclusiv cu reabilitarea podului Tudor Vladimirescu) şi Iaşi – Dancu (Doi Băieţi – str. Aurel Vlaicu – limită administrativă muni­cipiul Iaşi, inclusiv reabi­litarea podului Ciurchi II). Cele cinci tronsoane au fost împărţite în trei proiecte, iar fiecare dintre acestea cuprinde şi achiziţionarea de tramvaie noi, în total fiind vorba despre 12 vehicule. Aceste proiecte au o valoare estimată la peste 43 milioane euro.

Pe axa destinată mobilităţii urbane, acolo unde sunt disponibile sumele „rezervate“ Iaşului, Primăria mai are două proiecte pe lista principală: sistem alternativ de transport utilizând staţii de închiriere a bicicletelor (peste 4 milioane euro) şi sistem de e-ticketing pentru îmbunătăţirea mobilităţii în Zona Metropolitană (1,6 milioane euro). „Banii sunt şi e bine că au fost transferaţi către autorităţile locale. Iaşul are 58,3 milioane euro transferate şi sperăm să putem să le cheltuim în perioada programată, avem toată echipa formată pentru acest lucru, ne întâlnim foarte des, şi mulţumim pentru sprijinul pe care Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est ni-l acordă, atât la nivel de consultanţă, cât şi efectiv de implementare“, a declarat primarul Mihai Chirica.

Edilul a mai amintit şi de alte proiecte pentru care municipalitatea vrea să atragă fonduri europene precum construirea/extinderea sau modernizarea de grădiniţe (Dacia, Bucium, Tătă­raşi, Alexandru cel Bun), amenajarea de parcuri pe terenuri degradate şi construirea unui centru pentru persoane defavorizate în zona Cicoarei. Nu în ultimul rând, primarul Chirica a menţionat şi de alte două programe complementare în care a fost inclus Iaşul. Unul este implementat de Ministerul Dezvoltării, prin intermediul căruia oraşul nostru ar urma să beneficieze de 16 tramvaie şi 36 de autobuze electrice, achiziţia fiind făcută la nivel naţional, în contextul în care în program sunt incluse şi alte municipalităţi din ţară. Celălalt proiect este gestionat de Administraţia Fondului de Mediu, în acest caz Iaşul fiind cuprins cu o sumă de 12 milioane euro pentru achiziţia de mijloace de transport ecologice (tramvaie şi autobuze). 

 

Comentarii