Iohannis, după decizia CCR privind referendumul: Parlamentul nu va mai putea niciodată să legifereze amnistia și grațierea corupților

marți, 23 iulie 2019, 16:35
3 MIN
 Iohannis, după decizia CCR privind referendumul: Parlamentul nu va mai putea niciodată să legifereze amnistia și grațierea corupților

Decizia Curții Constituționale „nu schimbă cu nimic realitatea”: Parlamentul nu va mai putea niciodată să legifereze amnistia și grațierea corupților deoarece ar încălca voința cetățenilor exprimată la referendumul din 26 mai, „un principiu stabilit tot de CCR”, a afirmat marți președintele Klaus Iohannis.

Iohannis a subliniat că „voința cetățenilor exprimată categoric și fără echivoc de 6,5 milioane de români trebuie respectată în mod obligatoriu” iar „acest lucru este incontestabil”.

Șeful statului a notat că „CCR a validat încă de luna trecută rezultatele referendumului fapt care face ca acest demers să fie unul corect și pe deplin constituțional” iar acum „este datoria partidelor parlamentare de a găsit forma cea mai potrivită prin care să transpună în legislație decizia cetățenilor”.

„În urmă cu câteva zile, Curtea Constituțională a stabilit că nu este nevoie de modificarea Constituției pentru a interzice amnistia și grațierea corupților. În referendumul convocat în 26 mai, eu nu am întrebat cetățenii dacă această interdicție trebuie instituită în Legea fundamentală”, a subliniat președintele.

Acesta a arătat că, deși „opozanții statului de drept și ai justiției independente au găsit imediat prilejul de a încerca să deturneze sensul deciziei CCR”, „cele mai multe dintre soluțiile trimise în proiectele înainte de partide către Curte au trecut testul constituțional”.

„Nu este nicio tragedie că anumite propuneri din proiectele de modificare a Constituției au fost invalidate, așa cum au clamat unele voci în spațiul public. Pur și simplu, partidele vor trebui să vină acum cu alte variante de schimbare a legislației, care să conducă la același rezultat: transpunerea cât mai urgentă în lege a voinței populare”, a subliniat Klaus Iohannis.

Declarațiile președintelui, făcute în cadrul ceremoniei de semnare a Acordului Politic Național pentru consolidarea parcursului european al României de către Uniunea Democrată Maghiară din România și Grupul parlamentar al minorităților naționale, vin după ce ​Curtea Constituțională a stabilit că interzicerea prin Constituție a amnistiei și grațierii pentru fapte de corupție încalcă principiul egalității și demnitatea umană și „limitează în mod excesiv puterea statului şi marja sa de apreciere, afectând, în mod nepermis, exercitarea puterii publice în favoarea/ beneficiul cetăţenilor”.

În ceea ce privește acordul politic semnat marți de UDMR și grupul minorităților, Klaus Iohannis afirmat că este vorba despre un „proiect care în egală măsură e și un angajament pe termen lung pe care clasa politică și-l ia față de cetățeni”.

„După consultările din luna iunie, am lansat tuturor partidelor politice invitația de a fi parte a acestui proiect pentru români. Singurele partide care au decis să nu semneze acest acord sunt PSD și ALDE, care continuă să se îndepărteze de interesele cetățenilor”, a notat șeful statului, apreciind că, „prin pasivitatea ei, majoritatea PSD-ALDE se poziționează împotriva voinței românilor”.

 

Comentarii