Istoricii Hodor și Demetriade: Armata deține ilegal arhive ale fostei Securități

joi, 20 mai 2021, 11:20
1 MIN
 Istoricii Hodor și Demetriade: Armata deține ilegal arhive ale fostei Securități

Armata a sechestrat în decembrie 1989 o parte din arhiva Securității lui Ceaușescu, sub titlul de „captură de război”, și nu a predat-o nici până azi. Printre dosarele dosite se află și cele ale unor înalți prelați, au declarat Mădălin Hodor și Mihai Demetriade.

Istoricii Mihai Demetriade, Mădălin Hodor și Andrei Ursu (fiul disidentului Gheorghe Ursu) au adresat în aprilie o cerere publică ministrului Apărării, Nicolae-Ionel Ciucă, să ia o decizie urgentă pentru restituirea tuturor documentelor aparținând fostei Securități și care nu au fost predate CNSAS.

„MAPN recunoaște, într-un act oficial, că deține sechestrate arhivele referitoare la ierarhi, care ar fi trebuit să ajungă mai de mult la CNSAS, pentru deconspirare”, a arătat Mihai Demetriade.

Istoricul Mădălin Hodor a completat și a menționat că Ministerul Apărării Naționale nu are dreptul să aibă acea arhivă, nu este continuatorul legal al Securității.

„Ei folosesc sintagme de genul «captură de război», fie spune că le deține în custodie. Dar nu ai dreptul de a negocia statutul acestor documente. Nu pot spune ei că sunt de siguranță națională sau că sunt secrete. Nu pot clasifica ceva nu le aparține”, a insistat și Mădălin Hodor.

Aflați amănunte de pe newsweek.ro.

Comentarii