Jucăm finala Cupei României cu Dinamo?

miercuri, 15 iulie 2020, 01:43
3 MIN
 Jucăm finala Cupei României cu Dinamo?

Astăzi, FRF ar trebui să se pronunţe asupra problemelor din semifinalele competiţiei

 

În cronica meciului Politehnica Iaşi – Sepsi Sfântu Gheorghe, disputat joia trecută, în manşa a doua a semifinalelor Cupei României la fotbal, v-am informat despre posibilitatea ca Iaşi să poată juca finala în ciuda eşecurilor severe suferite: 1-5 la Sfântu Gheorghe şi 0-3 în Copou. Motivul? Sepsi se bazase în prima manşă pe Bouhenna, jucător care fusese avertizat în disputele din optimile de finală, cu Astra Giurgiu şi sferturile de finală, cu Petrolul Ploieşti. Conform Regulamentului de Organizare a Activităţii Fotbalistice, care anulează avertismentele înaintea optimilor, covăsnenii sunt în culpă şi trebuie să piardă meciul tur cu 0-3. Conform Regulamentului Disciplinar însă, Bouhenna avea drept de joc, cartonaşele galbene din Cupă fiind anulate înaintea sferturilor.

Cititi si: Şef din cadrul ISJ Iaşi, depistat pozitiv cu Covid-19. A stat în sală cu doi miniştri

Dileme au fost şi în sezonul trecut al Cupei, când FRF a comunicat unor echipe care au cerut lămuriri suplimentare, Viitorul Constanţa şi Universitatea Craiova, că ROAF primează. Pe baza acelui punct de vedere, semnat de juristul FRF, Sepsi ar trebui să piardă cu 0-3 duelul din tur!

Un alt element care poate conta este data depunerii constestaţiei. Or, Poli nu a depus nicio contestaţie. Iaşi se bazează însă pe o altă prevedere, prin care FRF, organizatorul competiţiei, trebuie să verifice dreptul de joc al fotbaliştilor. În plus, Federaţia a fost sesizată de Dinamo Bucureşti în legătură cu un caz asemănător, apărut la cealaltă semifinală, cu FCSB. “Roş-albaştrii” l-au folosit în prima manşă pe Vlad, care primise cartonaşe galbene şi în optimi şi în sferturi.

Opinia Politehnicii a fost prezentată de preşedintele executiv, Ciprian Paraschiv: “Din punctul nostru de vedere, lucrurile sunt clare. Dacă Dinamo a făcut interpelare la comisiile jurisdicţionale şi acestea îi dau dreptate, automat FRF va trebui să se autosesizeze şi în cazul nostru”.

Dacă la Dinamo – FCSB, lucrurile sunt simple în ipoteza în care “câinii” vor câştiga la masa verde prima manşă, cu 3-0 (pe teren a fost 0-3), dinamoviştii urmând a se califica deoarece în retur au cedat cu 0-1, la Poli – Sepsi lucrurile sunt complicate. Dacă Iaşul va câştiga cu 3-0 manşa tur, ar fi o egalitate perfectă, după ce Sfântu Gheorghe a câştigat cu acelaşi scor în retur. Antrenorul lui Sepsi, Leo Grozavu, a glumit pe tema departajării: “Venim la Iaşi şi jucăm prelungiri”. Ciprian Paraschiv a spus că “va trebui găsit un sistem de departajare obiectiv” în timp ce alte voci din fotbal consideră că Iaşi ar avea dreptul să meargă în finală. Asta pentru că pierderea unui meci la masa verde atârnă mai greu decât unul câştigat pe teren.

Teoretic, decizia de azi a Comisiei de Disciplină a FRF poate fi atacată de două ori: prin recurs şi apoi la Tribunalul de la Lausanne. Acest lucru ar crea mari probleme Federaţiei, deoarece finala Cupei este programată pe 22 iulie, iar FRF ar trebui să anunţe la UEFA numele echipelor calificate în cupele europene până la începutul lunii august.

Comentarii