Judecarea dosarului Skoda, în care inculpat este primarul Chirica, începe săptămâna viitoare

luni, 31 ianuarie 2022, 02:50
2 MIN
 Judecarea dosarului Skoda, în care inculpat este primarul Chirica, începe săptămâna viitoare

S-a stabilit data de începere a judecăţii în dosarul Skoda. Vineri, 11 februarie, actualul primar al Iaşului, Mihai Chirica, dar şi fostul edil, Gheorghe Nichita, sunt aşteptaţi să se prezinte în faţa instanţei în calitate de inculpaţi, acuzaţi de abuz în serviciu. 

Alături de ei vor fi judecaţi, tot pentru abuz în serviciu, şi Dumitru Tomorug, fostul directorul tehnic al Primăriei, Doina Florescu, fosta şefă a serviciului juridic din Palatul Roznovanu, şi Costică Chişcă, fost şef al serviciului administrativ al municipalităţii. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătorie îi acuză de implicarea în achiziţionarea nelegală a patru autoturisme Skoda, pentru Primărie, prejudiciul cauzat ridicându-se la aproximativ jumătate de milion de lei.

Cei cinci ar fi organizat în 2013 o procedură de achiziţie, în leasing operaţional, a patru autoturisme, deşi cumpărarea de autoturisme noi de către autorităţile şi instituţiile publice era interzisă deja din 2009. Pentru ocolirea interdicţiei, achiziţia a fost făcută oficial la solicitarea şi pentru Poliţia Locală, chiar dacă beneficiarul final avea să fie Primăria. În plus, specificaţiile tehnice introduse în caietul de sarcini al procedurii corespundeau unui singur producător şi unei singure mărci, respectiv Skoda, şi acest lucru fiind ilegal.

Dosarul a fost trimis în instanţă de procurori la sfârşitul lunii ianuarie 2021. Începerea judecăţii pe fond în dosarul Skoda s-a decis la sfârşitul săptămânii trecute, joi, 27 ianuarie, de către judecătorii Completului de Cameră Preliminară a Tribunalului Iaşi, care au apreciat că rechizitoriul este legal şi probele au fost administrate corect.

Abuzul în serviciu se pedepseşte cu închisoarea pe un termen cuprins între 2 şi 7 ani şi cu interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică.

Comentarii