Kominternauţii Moscovei

luni, 14 martie 2022, 02:50
1 MIN
 Kominternauţii Moscovei

În loc de motto, un apel naiv către ruşi: TAKE OUT PUTIN… AND PUT IN PEACE.

07.03.2022. Ziua 12 de război. Ucraina rezistă

Generalul Şoigu, ministrul Apărării: cică n-au cum să lovească ţinte civile, pentru că ei folosesc „exclusiv arme de precizie”! Pfuai, da’ precise mai sunt armele ruşilor!

Concluzia unui analist FSB: „Situaţia noastră este similară cu cea a Germaniei între 1944 şi 1944 – doar că pentru noi e punctul de start.” (din Spiegel)

Articol Frankfurter Allgemeine Zeitung: „Civili germani îşi fac testamentul şi pleacă la război”.

08.03.2022. Ziua 13 de război. Ucraina rezistă

(Rusia lui) Putin e cu spatele la zid – la Zidul Chinezesc. Printre altele.

Pilot rus capturat: „Personal am avut 3 zboruri. (…) Nu am avut contact vizual. Am zburat doar în nori.” Întrebat dacă are copii şi de ce a venit să omoare „copiii ucraineni”, locotonent-colonelul a răspuns aşa: „Eu nu am ucis, eu lucram, îndeplineam ordine potrivit coordonatelor primite.” (după Epochtimes-Romania.com)

09.03.2022. Ziua 14 de război. Ucraina rezistă

Iată că a intrat în scenă şi generalul Iarnă. Îndeobşte, aliat de nădejde al Rusiei – atunci când se apără pe acasă. Doar că acum i-a prins în deplasare. Ce ironie: să-i muşte de fund pe ruşi chiar şi iarna! De, Ucraina nu e Siria… Generalul Vitali Gherasimov poate depune mărturie. Stai aşa, nu mai poate, că i-au făcut felul.

Graffiti proaspăt pe Pan Halipa: TAKE OUT PUTIN, scris în culorile Ucrainei şi „garnisit” cu scene de război etc. O lucrare elaborată. Cred că-i aparţine lui Harcea Pacea. Pacea, nu Parcea!

Ieri, de 8 martie, Putin le-a spus mamelor din Rusia că n-au fost trimişi recruţi la război, pardon, sigur nu a zis aşa, ci în „operaţiunea militară specială” din Ucraina, că la „omese” participă doar soldaţi profesionişti. Corect, frate: profesionalismul Armatei Ruse în Ucraina s-a văzut şi se vede cu ochiul liber! Atâta doar că nu şi de mamele soldaţilor ruşi.

Step by step (ca să nu zic: pas cu pas…), ruşii trec, vrând-nevrând (dar cui îi mai pasă?) la o dietă ultra-sănătoasă: fără cola, fără pepsi, fără hamburger, fără Heineken (de, berea aia cu steaua roşie…) etc. Ce să mai, alimentaţie raţională marca Iulian Mincu, ca pe vremea lui Ceauşescu. Raţională nu neapărat de la raţiune, ci de la raţie şi raţionalizare. Care a şi început, începând cu făina, zahărul şi uleiul. Să tot ai nostalgii după viaţa-n comunism!

10.03.2022. Ziua 15 de război. Ucraina rezistă

Pe zi (de război) ce trece, ruşilor ar trebui să li se ascute un simţ: simţul datoriei. Pardon: al datoriilor. Or să plătească despăgubiri de război şi copiii încă nenăscuţi ai Rusiei.

Ieri, o zi după ce Putin le-a asigurat pe mamele soldaţilor ruşi că n-au fost trimişi recruţi pe front, în „operaţiunea militară specială”, a ieşit Igor Konaşenkov, purtătorul de cuvânt al Armatei Ruse, şi practic l-a contrazis pe Putin: „Din nefericire, am descoperit mai multe cazuri de recruţi care participă” La „omese”, desigur. Şi că „mai mulţi soldaţi, inclusiv recruţi, au fost luaţi prizonieri”. O mai fi în funcţie Konaşenkov?

Superlavroavele lui Lavrov, după „negocierile” din Antalya: „Nu intenţionăm să atacăm alte ţări, nici nu am atacat Ucraina.

Cum să nu-i zici Javrov, cum l-a poreclit un prieten pe FB? Un discurs de dinozaur bolşevic din Jurussian Park, ca la carte.

Dar, stai aşa: Lavrov a vorbit şi de „colegii noştri ucraineni”!? Uau! Când or negocia despăgubirile de război, probabil că ruşii vor vorbi (ch)iar de „fraţii noştri ucraineni”: Hai, mă, Zelenski, mă Kuleba, ce naiba, doară suntem fraţi! Mai lăsaţi şi voi de la voi!

Dar ce să vezi, Lavrov poate fi şi sincer: „Vrem o Ucraină cu limbă şi cultură ruse” şi, atenţie, „e o luptă pe viaţă şi pe moarte”! Hai că-i albastră rău situaţia Rusiei.

11.03.2022. Ziua 16 de război. Ucraina rezistă

Ştirea dimineţii: Ucraina a ajuns pe locul cinci – după vizita Kamalei Harris, summitul de la Versailles, scandalul benzinei şi revenirea cărbunelui.

Dmitri Peskov, limba lui Putin: „Este o situaţie absolut fără precedent. Războiul economic care a început împotriva ţării noastre nu a mai avut loc niciodată. Aşa că este foarte greu de prognozat ceva.” (după Ziarul financiar)

Care război, Dmitri Peskov? E o operaţiune economică specială, da?

12.03.2022. Ziua 17 de război. Ucraina rezistă

Valoarea unei poezii creşte iarna./ Mai ales într-o iarnă grea./ Mai ales într-o limbă şoptită./ Mai ales în vremuri imprevizibile.*

Versuri de Serghei Jadan (*1974), poet ucrainean născut în oraşul Starobelskoe din regiunea Lugansk.

*Traducere din germană.

13.03.2022. Ziua 18 de război.: Ucraina rezistă

Kominternauţii Moscovei lucrează, cot la cot cu niscaiva idioţi utili. Prin toată Europa, prin SUA şi chiar şi la Iaşi. Coloana a cincea 2.0.

Michael Astner este poet, traducător şi publicist

Comentarii