Lansarea primului website al Cimitirului Eternitatea. Ieșenii sunt invitați la un tur ghidat pe aleile cimitirului

joi, 10 septembrie 2020, 10:21
2 MIN
 Lansarea primului website al Cimitirului Eternitatea. Ieșenii sunt invitați la un tur ghidat pe aleile cimitirului

Primul website al Cimitirului Eternitatea va fi lansat sâmbătă, ora 16.00, în amfiteatrul cimitirului ieșean în cadrul evenimentului de deschidere al proiectului  “POST-Eternity 144”, realizat de Societatea de Studii Istorice din România (S.S.I.R.) și co-finanțat de Administrația Fondului Național Cultural (A.F.C.N.).

 Website-ul integrează o hartă interactivă și o bază de date cu articole despre cei mai de seamă oameni care își dorm somnul de veci în dealul Tătărașilor. Navigând pe hartă, veți descoperi localizarea a 50 de monumente funerare importante, care sunt prezentate video de către o echipă de specialiști. “Cimitirul Eternitatea reprezintă o parte din trecutul viu al orașului nostru. A-l cunoaște înseamnă să te proiectezi în acest trecut. Website-ul pe care-l propunem reprezintă o modalitate ideală pe care tehnologia ne-o oferă pentru a ne conecta la acest trecut. Cimitirul găzduiește monumente funerare de o mare valoare pe care le-am ignorat mult timp. De asemenea, cimitirul trebuie văzut ca un sălaj al umbrelor unde ne putem întâlni cu spiritele marilor creatori care au trăit în orașul nostru”, ne-a declarant conf. dr. Florea Ioncioaia, managerul proiectului “POST-Eternity 144”.

După lansarea website-ului WWW.eternitycemetery.ro, în prezența ministrului secretar de stat în Ministerul Culturii, Liviu Brătescu, ieșenii sunt invitați la un tur ghidat pe aleile cimitirului. Irina Tacu, Eugen Târcoveanu, Sorin Iftimi, Cătălin Botoșineanu, Dorin Dobrincu, Ovidiu Buruiană și Florea Ioncioaia vă vor încânta cu informații inedite. 

Clasarea cimitirului Eternitatea ca monument istoric de relevanță națională deschide noi perspective pentru integrarea sa într-un circuit cultural național. „Valorificarea ca monument în ansamblul său este pasul necesar pe care am reuşit să îl facem acum, deşi era necesar de mult timp. Monumentele funerare din Eternitatea au nevoie de atenţie, de îngrijire, tocmai pentru a ne însoţi în eternitate. Această recuperare necesară urmăreşte tocmai recunoaşterea la nivel naţional a valorii cimitirului şi plasarea sa cât mai sus într-o ierarhie a patrimoniului nu doar ieşean, ci naţional“, a declarat istoricul ieşean Liviu Brătescu, secretar de stat în Ministerul Culturii.

Promovarea cimitirelor, ca parte fundamentală a moștenirii umanității se înscrie într-o mișcare culturală importantă, susținută financiar de Consiliului European, în ultimii 20 de ani. Ruta europeană a cimitirelor semnificative, care cuprinde 83 de obiective din Spania, Franța, Italia, Suedia și până în Cehia, Polonia, Rusia generează anual peste 5 milioane de vizitatori.

Lansarea website-ului deschide seria de acțiuni din cadrul proiectului “POST-Eternity 144”, co-finananțat de Administrația Fondului Național Cultural (A.F.C.N.) care își propune să promoveze cimitirul “Eternitatea” ca spațiu cultural important pentru memorializarea trecutului. Clasat ca monument istoric de importanță națională, cimitirul ieșean conservă istoria unui oraș și a oamenilor săi care au contribuit în mod esențial la devenirea statului român. 
Intrarea este liberă. 

Comentarii