Luarea unei decizii în privința modificărilor aduse Codurilor penale, amânată

miercuri, 10 iulie 2019, 10:05
1 MIN
 Luarea unei decizii în privința modificărilor aduse Codurilor penale, amânată

Curtea Constituțională a amânat miercuri, pentru a șasea oară, luarea unei decizii în privința modificărilor aduse Codurilor penale, un nou termen fiind stabilit pentru mâine, pe 11 iulie.

Potrivit unor surse din cadrul Curții, ședința a fost amânată din cauza absenței, pe motive medicale, a președintelui CCR, Valer Dorneanu.

Surse din cadrul Curții au explicat că amânarea de pe 4 iulie a fost cerută pe motiv că este necesară aprofundarea efectelor deciziilor anterioare ale CCR prin care au fost declarate neconstituționale mare parte din modificările aduse celor două Coduri de către PSD, ALDE și UDMR.

Concret, unul dintre motivele pentru ar putea fi retrimis în Parlament Codul penal este articolul referitor la prescripția faptei penale. În decizia de anul trecut prin care au respins inițial Codul penal, judecătorii constituționali au explicat că „întreruperea termenului de prescripție, cu consecința curgerii unui nou termen de prescripție, nu poate fi raportată la persoană, ci la faptă, acesta din urmă fiind criteriul care ține de natura prescripției.”

Dar, în urma reexaminării în Comisia Iordache, Parlamentul a preluat forma în vigoare a art. 155 alin. (2) din Codul Penal, ceea ce înseamnă că nu a fost respectată decizia CCR.

Ultima oară când CCR a luat în discuție Codurile penale a fost pe 26 iunie, dar o decizie pe sesizările depuse de PNL, USR și președintele Klaus Iohannis a fost amânată atunci pentru a patra oară.

Aflați amănunte de pe g4media.ro.

Comentarii