Lucruri mai puţin ştiute despre Zelenski. Putin râdea la glumele lui, Medvedev era fan al actorului

luni, 21 martie 2022, 19:22
7 MIN
 Lucruri mai puţin ştiute despre Zelenski. Putin râdea la glumele lui, Medvedev era fan al actorului

Află în articol detalii neștiute despre viața lui Volodimir Zelenski.

Probabil cu toții știți deja că înainte de a deveni președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a fost un actor de succes. De multe ori juca în filme de comedie sau în spectacole de stand up comedy. Încă de pe atunci Zelensky era văzut ca fiind un bărbat curajos, care nu se ferea să critice marii politicieni sau să facă glume deocheate despre ei. Totuși, jurnalistul Vitalie Cojocari a povestit într-o postare pe Facebook și alte detalii despre viața lui Volodimir Zelenski, mai puțin știute.

"Ze, clovn sau erou? Despre Zelenskii s-a scris un Pacific de cerneală. Sunt multe păreri pro și contra. Ze este ovaționat în picioare de membrii Parlamentelor din Vest. Ze este considerat trădător, dușman, nazist în Rusia. Am citit și am urmărit biografia președintelui ucrainean – o biografie cât un film – încă de pe vremea când era doar un actor într-o emisiune de comedie. Am decis să vă povestesc aici despre Zelenskii, aka Ze. O fac fără să vă dau opinii și păreri personale. Doar informații și explicații. Ca de obicei, vreau ca opiniile voastre să fie documentate. Să începem.

Vladimir/Volodimir Zelenski s-a născut acum 44 de ani într-o familie de intelectuali din Krivoi Rog, un oraș mare, industrial, din sudul Ucrainei. Drumurile importante din regiunea Dnepr sau Herson sunt acum controlate în mare parte de armata rusă. Nu și orașul de naștere a lui Zelenskii. Tatăl lui Zelenskii este profesor universitar, matematician. Familia sa are origini evreiești. În copilărie a vorbit rusa și… oleacă de mongolă. Nu este o glumă. Tatăl său a primit o invitație să muncească în Mongolia, unde Uniunea Sovietică avea interese. Au stat în marea stepă mongolă vreo 4 ani până ce micuțul Vladimir a ajuns în clasa I.

Mama lui Zelenskii este inginer. A fost cea care a insistat ca familia să se întoarcă în Krivoi Rog. Poate ați auzit despre Krivoi Rog. Este unul din cele mai lungi orașe din Europa. Are vreo 120 de km lungime. Numele orașului s-ar traduce în limba română: ”Cornul Strâmb”.

Orașul în care s-a născut Zelenski, legături economice cu România

”Cornul Strâmb” este un centru industrial, universitar din Ucraina. Are și anumite legături economice cu România. Țara noastră a investit pe vremea comunismului un miliard de dolari într-un combinat minier, astăzi abandonat.Cu 40 de ani în urmă, așa cum se întâmpla în mai toate orașele industriale din fostul imperiu sovietic, viața în Krivoi Rog era dură, ba chiar periculoasă.

Zelenski, un băiețel micuț de înălțime(nu este nici acum înalt – 170cm), a trebuit să învețe să apere. Așa a ajuns să facă sport. Lupte greco-romane, apoi atletism. Părinții au insistat să cânte și la pian, a învățat chitara, dans, a făcut parte din ansamblul școlii. Un oraș industrial nu este cel mai sigur loc din lume pentru un băiețel sfrijit, chiar și antrenat în lupte greco-romane. Așa că, spune Zelenskii, a trebuit să-și dezvolte alte abilități. A înțeles, de pildă, că trebuie să-și facă prieteni buni, să se bazeze pe oameni de încredere. Explica ulterior că asta i-a transformat viața și i-a modelat caracterul. Susține că este om de echipă.

Cum a devenit actor

Pentru că era un tip vorbăreț, haios, plin de glume, a început să joace în KVN. Pentru cine nu știe, KVN este una dintre cele mai cunoscute emisiuni de umor din Rusia difuzate de postul de stat de televiziune Pervâi Kanal. Reînființată înainte de prăbușirea Uniunii Sovietice, KVN este un fel de stand up comedy de echipă. Diferite sketchuri umoristice satirizau societatea rusă. Spun satirizau pentru că, în ton cu moda Rusiei vremurilor noastre, KVN-ul este criticat acum pe motive de cenzură. Și anume, că i s-a tocit penița, iar glumele nu mai sunt usturătoare, ci de laudă. KVN a fost o etapă lungă și importantă din viața lui Zelenski.

Președintele Ucrainei a apărut la Pervâi Kanal, la KVN, în Moscova, când era student la drept în Universitatea din Krivoi Rog. Aparițiile sale erau la început episodice, dar memorabile. A ajuns destul de repede să scrie glumele echipei. Doar că avea vise prea mari, iar echipa numită Krivoi Rog nu-l vedea lider. S-a întors de la Moscova în orașul natal, în Krivoi Rog, și-a strâns propria echipă, apoi a început din nou, de jos. Ca să ajungi la KVN, la televiziunea Pervâi Kanal, trebuie să treci prin multe concursuri de inițiere. Este un fel de Champions League umoristic. Trebuie să câștigi mai întâi liga KVN din propria țară. La final te califici în prima ligă KVN și apari pe Pervâi Kanal, la televizor, unde te vede multă lume. Lucru pe care Zelenskii l-a făcut în vreo 2 ani cu noua sa echipă, Kvartal 95/Cartierul 95.

Actorul Zelenski a jucat și în fața lui Vladimir Putin

Cartierul 95 era numele unei zone din Krivoi Rog. Zelenskii era motorul, generatorul de idei, actorul principal. Un fel de locomotivă. A tras echipa după el până au ajuns în KVN-ul mare, adică la Pervâi Kanal. Așa a fost cunoscut în toate colțurile fostei Uniuni Sovietice. Din țările Baltice, în Republica Moldova, până în Kazahstan și Siberia întinsă. V-am spus doar, KVN este foarte popular. Câțiva ani la rând i-a amuzat pe ruși, baltici, kazahi, azeri, armeni, cetățeni moldoveni dansând, scălâmbăindu-se, glumind, cântând. Era o vedetă în ascensiune. Își vedea visul cu ochii. Dorințele sale de a se face diplomat, apoi economist, apoi inginer au fost uitate pe rând. Era vedeta umoristică a emisiunii KVN. Probabil că l-ați văzut deja în tot felul de situații la limita absurdului, penibilului, îmbrăcat ciudat, dansând și vorbind straniu. Multe imagini îs din acele vremuri.

A cântat, a dansat, a glumit, a făcut actorie și stand up comedy câțiva ani la rând în KVN. Uneori chiar și în fața președintelui Putin, un invitat de onoare al emisiunii. Nimic nu anunța însă norii negri.Directorul KVN, rusul Alexandr Masleakov, avea alte planuri pentru ucraineanul Ze. L-a chemat și i-a zis că îl poate ajuta să rămână la KVN într-o funcție importantă. Talentul său era necesar KVN-ului. Ar fi fost autor de glume, un fel de șef pe departamentul de creație. La vremea aceea părea ceva de vis. Unui puști din Krivoi Rog i se deschideau porțile KVN-ului. Putea influența umorul rusesc. Directorul Masleakov avea o singură condiție – echipa sa, Kvartal 95, urma să se desființeze și se întorcea în Ucraina, în Krivoi Rog. Oferta era mai mult decât tentantă în acel moment. Ce a făcut Zelenskii? L-a refuzat pe Masleakov. A plecat de la Moscova. A rupt relațiile cu șeful KVN, cu care s-a și certat, spune Ze. În schimb, și-a păstrat echipa.

Lui Medvedev îi plăceau atât de mult glumele lui, încât la spectacole cerea și mai multe glume

Apropo, una dintre membrii importanți ai echipei era soția sa, Elena Zelenskii. Fostă colegă de școală, din același an, dar o prezență foarte discretă, căreia nu-i place să iasă în față. Întors în Ucraina, rupând relațiile cu KVN, Zelenskii spune că a trebuit să o ia de la zero. Din nou. Era un pariu riscant. Au mai fost și alte echipe care au plecat din KVN, au încercat să-și facă un nume în industria show-ului. Foarte puțini au izbândit. Câțiva au reușit cumva pe cont propriu, ca actori, ori s-au băgat în proiecte comune, pe la alte televiziuni, de pildă, Comedy Club. Zelenskii a început să producă spectacole de comedie. A început să scrie scenarii pentru filme. A acceptat invitații la diferite evenimente publice la care era invitat. Apoi și-a făcut propria emisiune la televiziunile din Ucraina. Apoi a devenit directorul general al unei televiziuni din Ucraina.

Povestește că a ajuns extrem de solicitat pentru tot felul de evenimente speciale, corporatiste în Rusia. Pe vremea aceea președintele Rusiei era Medvedev. Îl amintesc aici pentru că a făcut spectacole la care Medvedev era unul dintre spectatori și la solicitarea lui a fost ”ținut” peste program pentru a mai face glume. Cu adevărat spectaculos este că dat afară de la KVN, a revenit totuși la Pervâi Kanal, postul de televiziune de stat. De data asta cu diferite showuri, filme, seriale pe care le producea, le scria, iar în unele juca. Decizia de a nu accepta oferta lui Masleakov a fost nu doar înțeleaptă, ci și extrem de profitabilă. Banii curgeau cu nemiluita în conturile lui Zelenski.

Citeşte mai mult pe dcnews.ro

Comentarii