Lupta cu ministerul a unui bolnav de cancer din Iaşi

sâmbătă, 26 octombrie 2019, 01:50
2 MIN
 Lupta cu ministerul a unui bolnav de cancer din Iaşi

Proces cu miză uriaşă deschis la Iaşi de un bolnav căruia statul nu-i decontează tratamentul oncologic. Un bărbat din Iaşi, D.Z., a dat în judecată Ministerul Sănătăţii, Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale, dar şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, demersul său juridic, în cazul în care va avea succes, urmând a ajuta şi alţi bolnavi din ţară. 

Potrivit cererii de chemare în judecată, D.Z. cere instanţei să oblige cele trei instituţii să compenseze tratamentul pentru medicamentul Everolimus (Afinitor), dar şi să-i achite facturile pe care el le-a plătit până acum pentru achiziţia medicamentului. D.Z. mai cere daune morale de 10.000 de lei. „În motivarea acţiunii, reclamantul arată, în esenţă, că a fost diagnosticat în anul 2015 cu «tumoră neuroendocrină pancreatică – cu determinări secundare hepatice», iar din anul 2018 i s-a prescris, de către medicul curant de la IRO Iaşi, medicamentul Everolimus (Afinitor).

Medicamentul se află pe lista medicamentelor compensate, dar nu raportat şi la codul bolii reclamantului, acesta fiind nevoit să îl cumpere la preţuri de aproximativ 3.000 euro/lună”, se menţionează în actele de la dosar. D.Z. a mai arătat în cererea sa de chemare în judecată că, în octombrie 2018, le-a cerut reprezentanţilor instituţiilor date în judecată să includă pe lista medicamentelor compensate Everolimus, însă nu a primit niciun răspuns. Dosarul a fost înregistrat iniţial la Tribunal, însă a fost declinat după ce Ministerul Sănătăţii a trimis un înscris la Iaşi prin care a cerut ca procesul să se mute la Curtea de Apel. „Instanţa constată că nemulţumirea reclamantului este raportată la activitatea unor autorităţi publice centrale, niciunul dintre pârâţi nefiind autoritate publică locală sau judeţeană”, au stabilit judecătorii de la Tribunal. Primul termen al acestui proces va avea loc pe 30 octombrie.

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii