Macron anunţă la Marsilia lansarea unei „operaţiuni fără precedent” împotriva traficului de droguri

marți, 19 martie 2024, 15:00
2 MIN
 Macron anunţă la Marsilia lansarea unei „operaţiuni fără precedent” împotriva traficului de droguri

Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat marţi la Marsilia (sud) lansarea unei "operaţiuni fără precedent" menită să "oprească traficul de droguri" care afectează al doilea cel mai mare oraş din Franţa, relatează AFP.

"În Marsilia şi în alte oraşe din Franţa, are loc o operaţiune fără precedent pe care am lansat-o pentru a opri traficul de droguri, pentru a asigura menţinerea ordinii şi pentru 'a face curăţenie' ", a scris pe reţeaua X preşedintele francez în timpul unei vizite surpriză în oraşul Marsilia.

Emmanuel Macron împreună cu ministrul francez de interne

Emmanuel Macron s-a alăturat ministrului francez de interne Gérald Darmanin, celui al justiţiei Eric Dupond-Moretti, precum şi secretarului de stat al oraşului, Sabrina Agresti-Roubache. Această operaţiune denumită "Place nette XXL" va mobiliza efective importante ale forţelor de poliţie timp de câteva săptămâni.

Vizita lui Emmanuel Macron la Marsilia survine în momentul în care recent au avut loc mai multe raiduri ale poliţiei care au vizat principalele două bande – "DZ Mafia" şi "Yoda" – care luptă pentru controlul traficului de droguri în acest important oraş francez.

Treisprezece tineri, presupuşi membri ai "DZ mafia" au fost arestaţi în urmă cu o săptămână în Marsilia, la Rennes (vest) şi în Alpes-de-Haute-Provence (sud-est), în cadrul unei anchete pentru tentativă de omor în Spania. Zece dintre ei au fost inculpaţi sâmbătă, potrivit parchetului din Marsilia.

Pisica, "Yoda" şi clanul rival "DZ mafia"

Aceste arestări au avut loc la câteva zile după arestarea în Maroc a lui Felix Bingui, 33 de ani, alias "pisica", presupusul lider al clanului "Yoda", rival al "DZ mafia" în Marsilia. Războiul teritorial pentru controlul zonelor de trafic de droguri a însângerat oraşul Marsilia în 2023, 49 de persoane fiind ucise, inclusiv patru victime colaterale.

Magistraţii din Marsilia au tras un semnal de alarmă la începutul lunii martie cu privire la puterea traficului de droguri.

"Pierdem războiul împotriva traficanţilor în Marsilia", a declarat Isabelle Fort, şefa departamentului de crimă organizată din cadrul parchetului din Marsilia, în faţa comisiei de anchetă a Senatului pentru lupta împotriva traficului de droguri din Franţa. 

Comentarii