Mănăstire într-un picior, pe grătar ori în cuptor

luni, 14 mai 2018, 01:50
2 MIN

* După primele ieşiri la iarbă verde cheful de grătare al românilor a devenit tot mai mare, dar banii de mici şi ceafă au devenit tot mai puţini. Din fericire, poporul nostru a ştiut să se descurce din cele mai vechi timpuri, aşadar pe milioanele de grătare au fost aşezate bucate mai ieftine şi chiar mai sănătoase, dintre care amintim ciupercile, alternative fericite la preparatele din carne. Puteţi procura ciuperci din comerţ sau le puteţi culege din natură, pe propria răspundere, dacă sunteţi botanişti; mai multe ne va spune domnul Benone Burete, specialist şi crescător de ciuperci comestibile:

– Vă numiţi Burete şi creşteţi ciuperci: ce coincidenţă!

– La mine Burete e o poreclă de când beam cam mult, de acolo vine.

– De când vă ocupaţi cu ciupercile?

– De la începutul lui ianuarie. Pe 31 decembrie, seara, au venit urătorii, eu n-am vrut să le deschid, că aveam treabă cu tibuşonul, iar ei, la plecare, mi-au urat, ca Nică din Ion Creangă, "Drele pe podele şi bureţi pe pereţi".

– Şi ce s-a întâmplat?

– S-a întâmplat că urarea lor s-a îndeplinit! După două zile m-am pomenit cu bureţi pe toţi pereţii şi cu drele crescute peste tot pe parchet, chiar şi pe gresie!

– V-au deocheat, cum s-ar spune…

– Întâi am încercat să le curăţ cu şpaclul şi cuţitul, am băgat şi faiul, dar cum retezam una, cum creşteau alte trei în loc. Ca în basme, când tăia Făt-Frumos capul zmeului.

– Şi ce-aţi făcut?

– Mai întâi am vrut să vând apartamentul, dar au râs de mine toţi agenţii imobiliari. Când eram pe culmile disperării, vorba lui Cioran, am dat peste cărţile de şcoală ale lui fecioru-meu: aşa am aflat că drelele (Auricularia mesenterica) sunt comestibile şi gustoase, bureţii aşijderea, şi am mai aflat despre progresiile geometrice, aşadar am zis să iau totul drept un semn. Aşa m-am apucat de ciupercărit…

– Şi rentează, să înţelegem, nu?

– Dacă m-aş fi apucat de oierit n-ar fi fost atât de rentabil, că dacă tai o oaie cu faiul şi o mănânci nu cresc alte trei oi în loc.

– Am înţeles că practicaţi inclusiv "creşterea asistată pe calculator a ciupercilor"; asta cum vine, ce înseamnă?

– Înseamnă că de câteva zile asist neputincios cum îmi cresc ciuperci pe calculatorul cu care îmi ţin contabilitatea, că i-au intrat spori în carcasă, tastatură şi mouse!

Comentarii