De Business

Punem punctul pe știi

Marea Britanie a suferit cea mai mare cădere a economiei din Europa din cauza pandemiei

miercuri, 12 august 2020, 14:39
2 MIN
 Marea Britanie a suferit cea mai mare cădere a economiei din Europa din cauza pandemiei

Marea Britanie, lovită de criza coronavirusului, a suferit în trimestrul doi o cădere economică record de 20,4% şi, în primele şase luni ale anului, cea mai gravă recesiune înregistrată vreodată, scrie AFP.

Regatul înregistrează astfel cea mai proastă performanţă din Europa în trimestrul doi, în faţa Spaniei (-18,5%) şi a Franţei (-13,8%). Potrivit datelor Biroului naţional pentru statistici, este vorba de prima recesiune tehnică – respectiv două semestre consecutive de cădere a PIB-ului – din 2009, în perioada crizei financiare. Esenţialul contracţiei, care a început să fie resimţită în martie, a avut loc în aprilie, o lună întreagă de carantină, când producţia s-a prăbuşit cu 20%.

În mai, pe fondul reluării activităţii în construcţii şi în sectorul manufacturieri, PIB-ul a crescut cu 2,4%, la care se adaugă accelerarea din iunie (+8,7%) generată în special de redeschiderea comerţului. Regatul, care a impus mai târziu carantina decât alte ţări europene, a înregistrat cel mai mare număr de decese din Europa, ceea ce a determinat guvernului Boris Johnson să opteze pentru o redeschidere lentă a economiei.

Pe lângă durata carantinei, amploarea şocului economic în Marea Britanie este legată şi de dependenţa puternică de servicii şi consum, care s-au prăbuşit în perioada carantinei. Închiderea şcolilor a determinat de asemenea mulţi părinţi să renunţe la muncă pentru a se ocupa de copii. "Pe bază trimestrială, este o cădere mai brutală decât în perioada Marii Depresiuni sau a celui de-al Doilea Război Mondial, dar această recesiune ar trebui să dureze mai puţin timp", notează Josie Dent, economist la think-tank-ul CEBR.

Recesiunea provoacă deja grave probleme sociale, cu o scădere de 730.000 a numărului persoanelor angajate între martie şi iulie, iar rata şomajului este aşteptată să crească în continuare. Cu atât mai mult sub ameninţarea unui Brexit fără acord care paralizează deciziile de investiţii. "Drept urmare, relansarea britanică va fi fără îndoială mai lentă decât cea din Statele Unite şi din zona euro", anticipează Capital Economics, care se aşteaptă la noi măsuri de relaxare cantitativă din partea Băncii Angliei. Pentru ansamblul anului 2020, Banca Angliei se aşteaptă la o scădere de 9,5% a PIB-ului şi prevede că economia va reveni la nivelul dinaintea pandemiei doar în 2022.

SURSA: hotnews.ro

Comentarii