Medic, despre ivermectină: Punem la îndoială vaccinul, dar luăm un medicament neaprobat

marți, 26 ianuarie 2021, 22:00
2 MIN
 Medic, despre ivermectină: Punem la îndoială vaccinul, dar luăm un medicament neaprobat

Radu Țincu, medic ATI la Spitalul Floreasca din București, a explicat că niciun medicament pe bază de ivermectină nu este aprobat pentru a fi administrat oamenilor. Totul, în contextul în care a început să se răspândească informația confoirm căreia ivermectina, folosită doar în aria medicinei veterinare, ar putea fi folosită în tratamentul COVID-19. Radu Țincu precizeză că un studiu publicat într-o prestigioasă revistă internațională arată că singurul beneficiu adus de administrarea acestui medicament în terapie COVID-19 ar fi reducerea perioadei în care pacientul nu are miros.

”În primul rând, este un tratament folosit în aria veterinară și nu este aprobat nicăieri în lume pentru a fi folosit pentru pacienți umani. În al doilea rând, este foarte interesantă această abordare socială în care punem la îndoială vaccinul Pfizer, vaccinul Moderna, care au primit aprobare de la Agenția Europeană a Medicamentului și de la FDA (Administraţia SUA pentru Alimente şi Medicamente – n.r), dar luăm un medicament care nu este aprobat pentru a fi folosit la oameni. Ca să se elimine toate aceste speculații care au apărut, publicația Lancet, una dintre cele mai prestigioase publicații medicale, a dat publicității pe 19 ianuarie un studiu în legătură cu eficiența acestui medicament. Este un studiu pe 24 de persoane, dar acest studiu concluzionează foarte clar că acest medicament nu are niciun fel de efect asupra testului PCR la 7 zile sau la 14 zile, nu are niciun fel de efect asupra încărcăturii virale a pacienților care primesc acest medicament. Singurul lucru care s-a dovedit a avea o eficiență este o scădere cu 30% a duratei în care pacientul nu mai are miros. Deci singurul efect pozitiv care a putut fi evidențiat într-un studiu serios publicat în această revistă a fost o reducere a pierderii mirosului cu 30%. În rest, toate celelalte aspecte care au fost urmărite în acest studiu nu au putut fi dovedite la administrarea acestui antiparazitar de uz veterinar”, a explicat Radu Țincu.

”Mai sunt înderulare, la nivel internațional, 42 de studii care au inclus acest medicament pentru evaluare. Ceea ce mi se pare foarte grav este că deja s-au golit farmaciile veterinare, s-au făcut chiar liste de așteptare pentru a primi acest medicament. Din nou, mi se pare un comportament de neînțeles că un medicament despre care nu știm mai nimic devine un panaceu pentru COVID-19, iar tratamentele care sunt aprobate de autorități științifice internaționale sunt puse la îndoială de diferite persoane în spațiul public”, a mai declarat Radu Țincu.

Aflați amănunte de pe b1.ro.

Comentarii