De Sănătate

Punem punctul pe știi

Medicii trag un semnal de alarmă: avem o strategie anti-HIV pe hârtie, de ce nu o punem în aplicare?

vineri, 16 iunie 2023, 22:35
2 MIN
 Medicii trag un semnal de alarmă: avem o strategie anti-HIV pe hârtie, de ce nu o punem în aplicare?

Cu ocazia dezbaterii „Implementarea Strategiei Naţionale HIV/SIDA – direcţii de acţiune”, care a fost organizată pe 15 iunie la Bucureşti, peste 100 de experţi din domeniu, inclusiv medici ieşeni, au solicitat demararea finanţării şi implementării măsurilor ce sunt cuprinse deja în această strategie, gândită pentru 2022 – 2030. Manifestarea a fost concepută de Federaţia UNOPA şi fost menită să aducă argumente pentru a implementa această strategie, desemnată a fost una deosebit de importantă, şi care a fost aprobată de Guvernul României la finalul anului 2022.

Scopul final este de a asigura alinierea la standardele europene în lupta cu infecţia HIV, prevenirea, educaţia, testarea, diagnosticarea şi tratarea pacienţilor în acest domeniu.

„Cum facem ca strategia să fie implementată? Există acele acţiuni trecute în strategie, există o reţea de unităţi sanitare, care sunt coordonate de INBI Matei Balş, care lucrează pe acest domeniu, există ajutorul şi sprijinul ONG-urilor. (…) Prin diverse proiecte elaborate de instituţiile care se ocupă de domeniu, în parteneriat cu ONG-urile, pot să facă mai flexibilă şi mai fezabilă implementarea acţiunilor care sunt prevăzute în această strategie”, a declarat dr. Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, prezentă la eveniment.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, dr. Adela Cojan, a vorbit despre sprijinul pe care CNAS îl aduce în implementarea acestei strategii prin măsurile cuprinse în boul contract cadru care intră în vigoare de la 1 iulie 2023.

„Sprijinul pe care îl poate aduce CNAS este de a identifica atât aceste comportamente de risc cât şi cele legate de încărcătura emoţională care poate conduce la depresie sau anxietate. Prin urmare medicii de familie, devin, odată cu noul contract cadru, un partener al CNAS în implementarea programelor de prevenţie, iar bonificarea serviciilor de prevenţie şi mărirea timpilor alocaţi în construirea acestor riscograme personale sunt măsuri pe care le-am luat în sprijinul acestor servicii”, a explicat preşedintele.

Conform datelor furnizate de Compartimentul pentru Monitorizarea şi Evaluarea Infecţiei HIV/SIDA în România, la 31 decembrie 2022 erau în viaţă 17.923 persoane infectate HIV în România, iar în anul 2022 s-au diagnosticat un număr de 707 cazuri noi. Căile de transmitere frecvente în cazul persoanelor diagnosticate în 2022 sunt: sex neprotejat (heterosexual) – 60,4%, sex neprotejat (bărbaţi care fac sex cu alţi bărbaţi) – 30,3%, consumatori de droguri injectabile – 6,6%. 

Comentarii