Mihalache Stănescu, un analfabet fără o zi de şcoală, a păcălit statul român să îi vireze un milion de lei

Bărbatul a fost băgat la puşcărie, dar a rămas cu banii.

joi, 11 octombrie 2018, 01:50
1 MIN
 Mihalache Stănescu, un analfabet fără o zi de şcoală, a păcălit statul român să îi vireze un milion de lei

Caz incredibil tranşat de justiţia ieşeană. Un individ de 42 de ani, fără nicio zi de şcoală, a fost umplut de bani de statul român după ce a plăsmuit documente fiscale. Mihalache Stănescu a dat o „ţeapă“ de 1,7 milioane de lei, peste 1 milion reprezentând suma pe care a primit-o de la ANAF pentru TVA-ul aferent unor tranzacţii fictive. 

După ce a fost prins, individul a recunoscut faptele, sperând că, astfel, va scăpa cu o pedeapsă cu suspendare. Nu a fost aşa şi, acum două zile, a fost condamnat, definitiv, la 4 ani şi 8 luni de închisoare, fiind deja încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Iaşi. Judecătorii au pus şi sechestru pe bunurile bărbatului, însă e greu de crezut că statul va reuşi să-şi recupereze prea uşor paguba mult prea mare.

Mihalache Stănescu ar fi comis faptele de evaziune fiscală în perioada 2012-2014, când era administrator al unei firme. Un control al autorităţilor a relevat că individul a emis 272 de facturi false, scopul fiind de a deduce TVA-ul şi de a primi, ilicit, bani de la stat. În instanţă, individul s-a apărat că nu ştie să scrie şi să citească şi, din acest motiv, nu a ştiut că a comis fapte de evaziune fiscală. „Susţinerea apărării că inculpatul ar fi analfabet şi nu ar putea, din acest motiv, să fie subiectul activ al infracţiunii de evaziune fiscală pentru care a fost cercetat nu poate fi primită, întrucât, chiar dacă ar fi reală, o astfel de susţinere nu este incompatibilă cu posibilitatea inculpatului de a săvârşi infracţiunea în discuţie“, au stabilit judecătorii ieşeni.

 

 

Comentarii