Eveniment

Mircea But și Cătălin Rulea expun la Iași de Noaptea Albă a Galeriilor

luni, 01 octombrie 2018, 07:54
3 MIN
 Mircea But și Cătălin Rulea expun la Iași de Noaptea Albă a Galeriilor

Pentru prima expoziție personală la Iași, intitulată „Teritorii, memorii, zenituri”, artistul clujean Mircea But vine cu o selecție de pictură și fotografie la Galeria Victoria (str. Arcu, nr. 5). Vernisajul are loc miercuri, 3 octombrie, ora 19:00, în prezența autorului. O oră mai devreme are loc inaugurarea expoziției artistului bucureștean Cătălin Rulea, care aduce la Galeria Tonitza (str. Lăpușneanu, nr. 7-9) un proiect realizat în colaborare cu trupe de rock alternativ din România. „Video Content” prezintă astfel o serie de videoclipuri care abordează lumea paralelă cu sistemul de idealizare mediatică a realităţii. Ambele expoziți sunt organizate cu sprijinul Borderline Art Space și pot fi vizitate în perioada 3-10 octombrie 2018.

„În lucrările lui Mircea But, situațiile vizuale concrete, care țin de calibrarea percepției chiar și la aluzia privirii în gol, se confundă cu posibilitatea sesizării unor construcții estetice, care însă derivă din planuri funcționaliste. Ceea ce se deduce că e concret arhitectural se estompează și se reorganizează în decupajul detaliului ca formă simplă, brută, dar elegantă, a poeziei. Inversarea soclului pământului cu spațiul de fugă al cerului e o subtilitate retorică care e intenționat contrazisă de o a doua sau o a noua privire în zona de contact nepermis cu proximitatea colțului unei încăperi, forma spațială cea mai instabilă în meditație, singurătate și detașare”.

„Instalația video-performativă realizată de Cătălin Rulea propune o analiză afectivă și o implicare critică în înțelegerea unor situații sociale precum modul de percepere apersoanelor fără adăpost (în „Foamea”), a celor care suferă de spectru autist (în „Scena”), a celor care sunt implicați în evenimentele de bullying (în „Oamenii”), a celor care consumă droguri, sunt dependenți de alcool sau practică prostituția (în „Rolul”), a celor care trăiesc paradoxul fericirii în precaritate (în „Afecțiunea”) sau a celor care constituie, în agonismul lor social, publicul (în „Publicul”).”

Mircea But (n. 1991 înBaia Mare, România) trăieșteșilucreazăînClujNapoca.Aabsolvitsecția de pictura din cadrulUniversității de Artăși Design din ClujNapoca, terminândtotodatășistudiile de master. Ca student a participant la diverse proiecteexpoziționale, la nivelnaționalșiinternațional, uneledintrelucrărileluifiindaccesibileastfelunui public mailarg.Aobținutdouă burse Erasmus. Anii 2014 și 2015 i-au adusartistuluibeneficiile date de participareaînproiecte tip artist-în-rezidență la Spațiul Intact din cadrulFabricii de Pensule. Artasaîmbinădiferitemediișimateriale (acril, spray, colaj, fotografie) urmărindsăobțină o notăexperimentală. Procesuleste la fel de important carezultatul final, fiecarelucrarereprezentând o nouădescoperireși, puseîmpreună, formează un puzzle complet.

Cătălin Rulea (n. 1979) este artist și muzician, membru fondator al Centrului de Introspecție Vizuală / Asociația PPLUS4 (activ între 2008-2013). Este activ pe scena de muzică alternativă și implicat în proiecte de teatru contemporan. A co-curatat Ars Telefonica în 2008, a expus la MNAC în 2016 proiectul „Totul e regizat” împreună cu regizoarea Ioana Păun. A realizat scenografii şi coloane sonore pentru piese ca Produse Domestice, Inamicul Poporului, Voi n-aţi văzut nimic, Capete înfierbântate, Nu ne-am născut în locul potrivit, Declar pe proprie răspundere. A realizat designul şi a participat în proiecte editoriale precum „Evacuarea Fantomei”, Ion Grigorescu „Omul cu o singură cameră”, precum și pentru Platforma de Teatru Politic.

 

Comentarii