De Sănătate

Punem punctul pe știi

Mirosul corpului, diferit în funcție de vârstă

miercuri, 10 august 2022, 16:00
2 MIN
 Mirosul corpului, diferit în funcție de vârstă

Mirosul corpului se schimbă odată cu înaintarea în vârstă. Gândiți-vă la un nou-născut.

 Au acel miros distinct, proaspăt. Acum, gândiți-vă la un adolescent. Și ei au un miros distinct, care este foarte diferit de cel al unui copil.

Adulții, miros mucegăit

Adulții mai în vârstă nu sunt diferiți. Mulți descriu mirosul lor ca fiind ușor dulce și mucegăit.

Și, în ciuda a ceea ce cultura populară ar putea încerca să spună, un studiu din 2012 sugerează că majoritatea oamenilor, nu se simt deranjați de acest miros.

Autorii studiului cred că oamenii tind să găsească mirosul mai neplăcut atunci când știu că provine de la o persoană mai în vârstă. Acest lucru sugerează că există probabil o discriminare de vârstă în modul în care oamenii percep mirosul corpului, arată Healtline.

Ce se petrece în organism

Dar ce face ca mirosul corpului nostru să se schimbe odată cu vârsta și de ce se întâmplă acest lucru? Cercetătorii arată că substanțele chimice se descompun odată cu vârsta.

Contrar stereotipurilor, schimbările legate de vârstă ale mirosului corpului probabil că nu au nimic de-a face cu igiena personală. În schimb, experții cred că este rezultatul compușilor mirosului și al bacteriilor care interacționează pe piele.

Mirosul corpului uman, la fel ca cel al animalelor, conține numeroase componente chimice care ne pot transmite informații despre noi, cum ar fi vârsta sau starea de sănătate. Johan Lundström, neurolog la Monell Chemical Senses Chenter, a realizat un studiu care mai apoi a fost publicat în PLoS ONE, privind mirosul corpului și capacitatea acestuia de a “vorbi” depre o anumită persoană.

Astfel, au fost colectate mostre de miros corporal de la 3 grupuri formate din câte 12 – 16 indivizi, cu vârste cuprinse între 20 si 30 ani pentru primul grup, 45 – 55 ani pentru cel de-al doilea și 75 – 95 ani pentru grupul din urmă, fiecare subiect fiind nevoit să doarmă timp de 5 nopți într-un tricou neparfumat din care au fost decupate apoi zonele corespunzătoare axilelor.

Concluzia a fost că mirosul caracteristic asociat persoanelor în vârstă este același, indiferent de etnia sau cultura unei persoane. Oamenii de știință au aflat ce se întâmplă: pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, producția de acizi grași din piele crește, în timp ce producția de antioxidanți scade. Acizii grași polinesaturați sunt oxidați, uneori crescând cantitatea de substanță chimică numită 2-nonenal.

 

 

 

Comentarii