Advertorial

Modalitati moderne de a organiza parastase

marți, 07 aprilie 2020, 05:34
3 MIN
 Modalitati moderne de a organiza parastase

Parastasele fac parte din cultura noastra, romaneasca. Astfel ca, atunci cand cineva drag iti moare, pe langa toate celelalte traditii pe care trebuie sa le urmezi, trebuie sa faci si pomeni si altele care urmeaza dupa, conform traditiilor religioase pe care le urmezi. Insa care este cea mai buna metoda pentru a face un parastas in zilele noastre?

Cum era inainte?

Daca este sa ne uitam la traditiile batranilor, vom observa ca inainte, parastasele se faceau in familie si in comunitatile de vecini. Astfel ca la masa erau invitati vecinii, prietenii si rudele. Nimic gresit in asta! Asa era traditia, ea trebuia respectata. Insa daca este sa privim lucrurile un pic la rece, era aceasta cu adevarat o pomana? Daca cei ce mancau din bucate pe care le primeau mancau cu pofta, o vorba din batrani spunea ca pomana ajungea acolo unde trebuie, adica la sufletul mortului.

Cum este acum?

Acum, printre cei tineri s-a dezvoltat o noua traditie. Daca inainte aveam parte de parastase clasice, adica cele despre care va vorbeam adineauri, formate din vecini, prieteni si rude, acum lucrurile s-au mai schimbat un pic. Acum avem parte de un nou trend. Tinerii ce fac parastase pentru parintii sau bunicii lor decedati alegand sa imparta mancarea celor nevoiasi. Iata ce metoda buna de a sublinia ideea de pomana. Nu e nimeni mai potrivit pentru a primi o farfurie de mancare decat un om care se lupta zilnic cu foametea.

Desigur, nu e nimic rau daca alegi sa imparti mancarea rudelor si prietenilor. Insa poate ar fi bine sa te gandesti ca o pomana facuta unui necunoscut care chiar are nevoie de ea s-ar putea sa impuste doi iepuri dintr-o singura lovitura. Pe de-o parte, vei urma traditiile religioase si te vei asigura ca sufletul celui plecat dintre noi are parte de pomana cuvenita, pe de alta parte vei ajuta pe cineva care are nevoie de o farfurie cu mancare. Iar daca este sa privim lucrurile astea din punct de vedere religios, s-ar putea sa realizam faptul ca o astfel de pomana va fi mai bine primita, intrucat cel sarman care primeste mancare va fi pe deplin recunoscator si iti va directiona energie pozitiva.

Unde putem face parastase?

Caz in care alegem ca parastasul pe care il facem trebuie sa fie unul ca cel descris mai sus, adica orientat spre bine facere, atunci putem sa realizam asta in diferite moduri. In primul rand, putem sa contactam caminele de batrani sau de copii pentru a le dona alimente. Inainte sa facem asta, trebuie sa mergem la conducerea caminului si sa ii intrebam daca sunt de acord cu donatii de mancare, intrucat politica fiecarei institutii in parte difera de la caz la caz. Unii accepta donatiile, altii, nu.

Daca caminele de copii sau de batrani nu accepta genul acesta de donatie, nu disperati! Exista multe alte modalitati de a face un bine si de a respecta si traditiile religioase. Puteti oricand sa faceti o tura prin orasul in care locuiti. Cu siguranta veti gasi oameni sarmani care au nevoie de ajutorul vostru. Fie ca e vorba despre o familie sau despre mai multe familii napastuite de soarta, ori chiar despre oameni ai strazii de care nu are grija nimeni.

Trebuie sa tinem cont de faptul ca nu e nimic mai important pe aceasta lume decat sa fim buni si sa avem grija unii de ceilalti. Mai mult decat atat, trebuie sa tinem minte ca fiecare are norocul sau in viata si ca oricare dintre noi poate ajunge, la un moment dat, in situatia in care sa nu aiba unde sa locuiasca, ori cu ce sa se hraneasca.

Comentarii