Moş Crăciun vine special la Iaşi să deschidă Terminalul T1 la Aeroport

miercuri, 05 decembrie 2018, 02:50
2 MIN

 „Minunea“ se va întâmpla pe data de 11 decembrie, şi nu în prima zi de Crăciun. T1 va prelua o parte din zborurile externe operate acum pe Terminalul T3, iar Terminalul T2 va fi rezervat exclusiv pasagerilor de pe rutele interne.

Terminalul T1 se va redeschide marţi, 11 decembrie, după ce a stat „în conservare“ mai bine de trei ani. Momentul a fost fixat pentru ora 15, când aeronava ce poartă numele Regelui Ferdinand Întregitorul, a companiei Blue Air, va efectua un zbor inaugural cu un singur pasager la bord. Este vorba de Moş Crăciun, care vine ceva mai devreme decât de obicei ca să împartă daruri copiilor instituţionalizaţi. Avionul, un Boeing 737, a fost, la rândul lui, inaugurat ieri, pe Aeroportul Otopeni, de către Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, şi ASR Principele Radu. Aparatul va ajunge marţea viitoare la Iaşi însoţit de două avioane mici, care vor oferi un scurt spectacol de acrobaţii aeriene. Ieşenii sunt invitaţi să îl urmărească la Aeroport, a anunţat directorul general al Aeroportului Iaşi, Cătălin Bulgariu.

În terminalul reamenajat, pasagerii vor putea să intre printr-o poartă de securitate, apoi prin patru puncte check-in, iar în final vor trece prin două porţi de îmbarcare. Împreună cu Terminalul T3, vor fi în total cinci porţi de îmbarcare, ceea ce înseamnă că vor putea fi deservite cinci avioane simultan. Directorul general a precizat că cele două terminale vor gestiona zborurile externe, care reprezintă 75 la sută din destinaţiile operate de pe Aeroportul Iaşi, în vreme ce zborurile interne vor fi asigurate prin Terminalul T2. Luna noiembrie a consemnat un trafic puţin peste 100.000 de pasageri pe Aeroportul Iaşi (comparativ cu 85.000, anul trecut), ceea ce l-a făcut pe directorul general să declare, optimist, că sunt şanse mari ca, în perioada rece, afluxul lunar de călători să nu scadă sub acest prag.  Pe de altă parte, extinderea platformei de staţionare a avioanelor urmează să primească indicatorii în Comisia Tehnico-Economică a Consiliului Judeţean ca să poată intra în procedura de licitaţie pentru proiectare şi execuţie, a mai spus Cătălin Bulgariu.

Cât priveşte Master Planul, care vizează practic atât reactualizarea proiectului de construire a unui nou complex aeroportuar dincolo de pistă, cât şi extinderea Terminalului T2 existent, respectiv unirea acestuia cu T3, se află în plină licitaţie. Amintim că suma pusă la bătaie este de 4 milioane de lei (inclusiv TVA), fiind a doua mare investiţie a regiei din acest an, după achiziţionarea unui sistem de securitate în valoare de peste 9 mi­lioane de lei. 

 

 

Comentarii