Muzeul de Istorie Naturală intră oficial în proces de reabilitare

joi, 06 iunie 2019, 01:57
2 MIN
 Muzeul de Istorie Naturală intră oficial în proces de reabilitare

Monumentul istoric în care funcţionează Muzeul de Istorie Naturală poata intra în procesul de reabilitare. Primarul Mihai Chirica a anunţat ieri semnarea contractului cu o asociere de firme, una dintre acestea lucrând în prezent la refacerea Palatului Braunstein. Valoarea proiectului se ridică la peste 13 milioane lei, iar banii sunt asiguraţi fonduri europene.

„Lucrările constau în consolidarea edificiului, reabilitare, parţial refuncţionalizare şi exploatare pentru domeniul muzeal. Monumentul istoric are o vechime de peste 200 ani, a fost Casa Rosetti, a funcţionat ca şi centru al medicilor şi naturaliştilor din România – prima instituţie recunoscută la nivel naţional, bibliotecă a UMF şi Muzeu de istorie naturală“, a declarat primarul Chirica.

Contractul de lucrări a fost semnat cu asocierea formată din firmele Madbeton SRL şi Consorzio Stabile Societa’ Consortile ARL. Ultima companie este din Italia şi este implicată în procesul de reabilitare a Palatului Braunstein.

Proiectul de restaurare prevede consolidarea clădirii în concordanţă cu principiile de intervenţie asupra monumentelor istorice, refacerea finisajelor interioare şi exterioare (specific sfârşitului secolului al XIX-lea), înlocuirea şarpantei şi a tâmplăriei, refacerea instalaţiilor, instalarea unui lift şi montarea unui sistem de supraveghere video.

După restaurare, monumentul istoric îşi va menţine destinaţia de muzeu cu o bibliotecă şi o sală de conferinţă (Societatea de Medici şi Naturalişti), trei săli expoziţii mamifere, două săli colecţii ştiinţifice, o sală expoziţie păsări, o sală expoziţie nevertebrate inferioare, o sală expoziţie nevertebrate şi insecte, o sală expoziţie mineralogie – paleontologie şi sala cu caracter istoric („Alexandru Ioan Cuza“).

În perioada lucrărilor, parte din patrimoniul instituţiei va fi găzduit de Muzeul Municipal. Primăria Iaşi a mai obţinut finanţare şi pentru alte monumente istorice în cadrul Programului Operaţional Regional (POR), respectiv ansamblul Mănăstirii Frumoasa, Baia Turcească şi Palatul Braunstein.

Comentarii