Muzeul Mitropoliei va fi deschis în Noaptea Muzeelor

sâmbătă, 13 mai 2023, 01:50
2 MIN
 Muzeul Mitropoliei va fi deschis în Noaptea Muzeelor

Sâmbătă, 13 mai 2023, în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor, reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au anunţat că Muzeul Mitropolitan Iaşi va fi deschis de la ora 16.00 până la ora 21.00. 

La ora 21.00 se permite accesul ultimului vizitator, muzeul închizându-se după vizita acestora. Organizat în demisolul Catedralei Mitropolitane, un spaţiu în întregime subteran, muzeul a fost inaugurat odată cu finalizarea lucrărilor de reabilitare a Ansamblului Mitropolitan. Accesul se face pe la baza scărilor de la esplanada Catedralei Mitropolitane (lângă poarta de jos – vizavi de Biblioteca „Dumitru Stăniloae”).

Conform reprezentanţilor MMB, Muzeul Mitropolitan este organizat tematic, pe 7 săli. În prima sală, Sinaxar, vizitatorii pot vedea expoziţia temporară dedicată rugăciunii şi isihasmului, numită „Expoziţie de Artă Sacră: Isihasm şi Paisianism”.

Tot în această sală poate fi admirată şi o expoziţie temporară cu sculpturi realizate de elevii Seminarului Teologic „Vasile cel Mare” Iaşi. În Sala Ofranda poate fi vizitată expoziţia temporară dedicată rugăciunii mărturisitorilor din temniţele comuniste, intitulată „Obiecte ce au aparţinut mărturisitorilor din temniţele comuniste”.

„În Sala Ctitorilor, vizitatorii pot vedea expoziţia foto-documentară dedicată împlinirii a 380 de ani de la aducerea la Iaşi a moaştelor Sfintei Cuvioase Parascheva, expoziţie intitulată «Prietenii Sfintei Parascheva». Sala Ekklesia, dispusă chiar sub nava principală a Catedralei Mitropolitane, este un spaţiu ambivalent: sală de expunere, dar şi spaţiu liturgic. În acest spaţiu sunt expuse obiectele folosite la săvârşirea Tainelor şi a Ierurgiilor din viaţa omului, de la naştere până la înmormântare”, au precizat organizatorii.

În continuare, aceştia descriu spaţiul perimetral, denumit generic „Calea Crucii”, ca fiind un culoar îngust ce înconjoară prin exterior fundaţia catedralei, pe care o face vizibilă prin cele 30 de nişe cu dimensiuni variabile, în care se organizează diverse expoziţii temporare.

Mai pot fi vizitate sala Istoria duhovnicească a Moldovei şi Sala Baptiseriu. Prima este un culoar de trecere pe pereţii căruia s-au amenajat şase vitrine de perete, în care sunt prezentate repere marcante din cele peste şase secole de la recunoaşterea oficială a Mitropoliei Moldovei de Patriarhia de Constantinopol (1401).

„Sala Baptisteriu este organizată în jurul bazinului în care se săvârşeşte Taina Sfântului Botez pentru adulţi, care dă şi numele sălii. Sala este un spaţiu circular, boltit, cu o morfologie aparte. Bolta centrală, pictată de maestrul Grigore Popescu-Muscel, se sprijină pe opt coloane, având în partea superioară o deschidere prin Fântâna lui Mihail de Hodocin, prin care se poate observa cerul. Spaţiul este amenajat cu 14 nişe, absidiole, în care sunt expuse veşminte vechi ale Mitropoliţilor Moldovei”, au precizat reprezentanţii MMB. 

Comentarii