Nafissatou Thiam este cea mai completă atletă a lumii

marți, 19 iulie 2022, 17:58
2 MIN
 Nafissatou Thiam este cea mai completă atletă a lumii

La Eugene, belgianca cu obîrșii senegaleze  și-a recâștigat titlul mondial la heptatlon. Marocanul El Bakkali a curmat dominația kenyană la 3000 m obstacole

 

Atleta belgiană Nafissatou Thiam și-a recâștigat titlul mondial la heptatlon, pe care îl obținuse în 2017 la Londra și îl pierduse acum trei ani în Golf, în fața britanicei Katarina Johnson-Thompson. În această ediție, desfășurată la Eugene (Oregon, SUA), dubla campioană olimpică de la Rio de Janeiro și Tokyo și-a decis titlul  la ultima  probă,calvarul celor 800 de metri.   Condusă de olandeza Anouk Vetter cu 19 puncte  înaintea cursei de semifond, ”Nafi” a fost mai bună decât vecina ei de Benelux, și a câștigat cu un avans substanțial de 80 de puncte. Nafi s-a născut la Bruxelles acum 27 de ani din mamă belgiancă și tată senegalez.

La triplusalt feminin, de cinci ani nu se apropie nimeni de formidabila atletă venezueleană, Yulimar Rojas. Nu a reușit să-și bată recordul mondial, 15, 74 m, deținut de la JO de anul trecut, dar s-a mulțumit cu 15.47 m. Excentrică și gălăgioasă, ”Yuli” a reușit patru din șase sărituri peste 15 metri, graniță de care niciuna dintre celelalte atlete nu s-a atins.

La înălțimea masculină, senzația anului era coreeanul Woo Sang-hyeok, dar la marile competiții e întotdeauna altceva: ”tăticul” probei este de cinci ani încoace Mutaz Essa Barshim din Qatar (qatariot veritabil,nu de import),  singurul care trecut peste 2,37 m, record stagional. Coreeanul a ieșit pe locul II cu 2,35 m, iar al treilea a fost, neașteptat, ucraineanul Andri Proțenko (2,33 m), care l-a scos de podium la număr de încercări pe italianul Gianmarco Tamberi, cel ce a împărțit cu Barshim titlul olimpic.

La probele pe distanțe lungi, africanii și-au împărțit trofeele; Etiopianca Gotytom Gebreslase a câștigat maratonul, kenyanca Faith Kipyegon a redevenit campioană mondială mondială la 1500m, iar la 3000 m obstacole masculin, titlul a fost dobândit de campionul olimpic, marocanul Soufiane El Bakkali. El a interupt lunga dominație mondială a Kenyei la această probă, care data din 1988!  Scriptic, Qatar are două titluri supreme în 2003 și 2005, dar Saif Shaheen, alias Steven Cherono, era și el kenyan la origine!

 

Comentarii