Nemţii au mai multă încredere în Putin şi Xi Jinping decât în Trump

marți, 15 septembrie 2020, 22:50
2 MIN
 Nemţii au mai multă încredere în Putin şi Xi Jinping decât în Trump

În multe ţări occidentale, reputaţia Statelor Unite ale Americii este mai rea decât oricând. Neîncrederea faţă de preşedintele Donald Trump atinge cote uriaşe. Cetăţenii germani tind să aibă mai multă încredere în Vladimir Putin şi Xi Jinping. Pe de altă parte, cancelarul Angela Merkel se bucură de o foarte bună reputaţie internaţională, scrie Die Welt, citat de Rador.

Cu câteva săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale, reputaţia SUA a scăzut, în mai multe ţări occidentale, la cel mai jos nivel din ultimele două decenii. Cetăţenii acestor ţări categorisesc drept mizerabil felul în care preşedintele Donald Trump şi echipa sa de conducere au gestionat criza provocată de pandemia de coronavirus. Germania se dovedeşte a fi deosebit de critică în acest sens. În schimb, cancelarul Angela Merkel (partidul german Uniunea Creştin-Democrată) se bucură de popularitate naţională şi internaţională.

Acesta este rezultatul unui sondaj realizat în 13 state occidentale de către grupul de cercetare Washington Pew. Un total de 13.273 persoane adulte au fost chestionate în Belgia şi Danemarca, apoi au urmat cetăţeni din Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia, Olanda, Suedia, Spania, Australia, Japonia, Canada şi Coreea de Sud. Americanii nu au fost intervievaţi.

Comparativ cu anul trecut, reputaţia Statelor Unite a avut de suferit semnificativ, însemnând că a scăzut cu 12% până 27%. Doar 41% dintre britanici şi japonezi au o imagine pozitivă a SUA. Pentru canadieni procentul este de 35%, iar pentru francezi de doar 31%. Dintre germani, doar 26% din opinii sunt pozitive, faţă de anul 2000 când 78% priveau cu încredere SUA. Abia în martie 2003, odată cu începerea războiului din Irak, această valoare a scăzut cu 25 de procente, ajungând la 53%. La acea vreme, Germania nu participa la războiul condus de SUA, spre deosebire de Marea Britanie, Polonia şi Spania. Dintre cele 13 naţiuni chestionate acum majoritatea au comentarii negative cu privire la SUA.

Unul dintre motivele principale care stă la baza pierderii reputaţiei este proasta gestionare a luptei împotriva noului coronavirus, care a dus până acum în SUA la aproape 200.000 de decese şi 6,5 milioane de infectări. Doar 15% dintre toţi respondenţii au afirmat că „administraţia Trump” a făcut o treabă bună.

Citiţi materialul integral pe hotnews.ro

Comentarii