Noile cărţi de identitate cu Cipuri vor fi disponibile din august

joi, 08 aprilie 2021, 08:44
2 MIN
 Noile cărţi de identitate cu Cipuri vor fi disponibile din august

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ciprian Teleman, a anunţat miercuri seara, la Digi24, că noile cărţi de identitate electoronică (cu cipuri) vor fi disponibile începând din august, 2021, urmând să ajungă, treptat, la persoanele cărora le expiră buletinele. 

„Vreau să precizez de la început că proiectul noilor cărţi de identitate aparţine Ministerului Afacerilor de Interne”, a comentat Ciprian Teleman, subliniind că treaba Ministerului său este de a gestiona Cloud-ul Guvernamental, care are rolul de a centraliza toate informaţiile cetăţenilor României.

Mai mult, a explicat Teleman, noua carte de identitate – care va avea dimensiunea unui card bancar – va conţine pe lângă identitatea digitală, un spaţiu digital în care fiecare persoană îşi va putea stoca „semnătura digitală”.

„Din august vor fi puse în circulaţie aceste documente de identitate electronică. (…) Pe scurt, vorbim de un sistem mare, structura lui semănând cu un Cloud. Adică un nucleu de date de bună calitate pe care-l vor putea accesa şi alte instituţii de stat, din sistemul administrativ, fiscal, justitiţie, MAI etc.”, a precizat ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

Cititi si: Ce date vor fi înscrise pe noua cartea electronică de identitate, care se va elibera din august 2021

Oficialul a mai precizat că tranziţia spre noile cărţi de identitate şi spre un sistem complet digitalizat va dura mai mulţi ani.

Într-o primă etapă, iunie 2021, se vor efectua testele, iar din 2 august, noile cărţi de identitate trebuie să fie puse în circulaţie, în conformitate cu regulamentul Uniunii Europene.

SURSA: G4MEDIA

 

Comentarii