De Business

Punem punctul pe știi

Numărul locurilor de muncă din oferta AJOFM Iaşi scade de la o săptămână la alta

sâmbătă, 05 decembrie 2020, 10:39
2 MIN
 Numărul locurilor de muncă din oferta AJOFM Iaşi scade de la o săptămână la alta

La sfârşit de an, numărul locurilor de muncă vacante în judeţul Iaşi scade de la o săptămână la alta, reiese din datele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Iaşi. Până pe data de 9 decembrie 2020, instituţia ieşeană pune la bătaie 613 posturi libere care au fost comunicate de angajatorii din judeţ, mai puţine cu 95 faţă de săptămâna trecută, şi „în minus” cu 182 faţă de acum două săptămâni.

Din numărul total de locuri de muncă disponibile la momentul actual, 511 sunt destinate persoanelor cu studii medii, iar 102 posturi sunt pentru persoanele cu studii superioare. Oferta firmelor locale acoperă aproape toate domeniile. Cele mai multe posturi sunt în construcţii, respectiv 246, în sectorul serviciilor sunt listate 238 de posturi, iar alte 65 de joburi vizează sectorul confecţiilor textile. În industrie sunt 45 de posturi libere. Pentru domeniul sănătate şi asistenţă socială sunt în ofertă 18 locuri, fiind disponibile şi posturi în HoReCa, mai precis 8. În sectorul agricultură/silvicultură este doar un loc de muncă vacant.

Companiile care au nevoie de angajaţi cu studii superioare caută ingineri, contabili, experţi achiziţii publice, manageri, psihologi şi specialişti marketing. Oferta pentru ieşenii cu studii medii şi profesionale cuprinde, printre altele, posturi de agenţi de pază şi de vânzări, reprezentant comercial, lăcătuşi confecţii metalice, croitori, infirmiere, şoferi şi zugravi. De menţionat faptul că, în perioada decembrie 2020 – mai 2021, AJOFM Iaşi desfăşoară în colaborare cu Centrul de Formare Profesională (CFP) Iaşi 18 programe de formare profesională adresate persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă (şomeri indemnizaţi şi neindemnizaţi).

Până la sfârşitul acestui an, AJOFM Iaşi şi-a propus organizarea următoarelor programe: coafor (calificare), electrician constructor (calificare), contabil (specializare), inspector/referent resurse umane (specializare) şi operator introducere/validare şi prelucrare date (specializare).

De anul viitor, participanţii la aceste programe vor fi pregătiţi în meseriile: ajutor de bucătar (calificare/ ianuarie 2021), femeie de serviciu (calificare/februarie 2021), sudor electric (calificare/martie 2021), competenţe informatice (iniţiere/martie 2021), lucrător comercial (specializare/martie 2021), instalator tehnico sanitare şi de gaze (calificare/martie 2021), bucătar (calificare/aprilie 2021), ospătar (chelner) vânzător în unităţi de alimentaţie (calificare/aprilie 2021), manager proiect (specializare/aprilie 2021), ajutor mecanic auto (calificare/mai 2021), lucrător în structuri pentru construcţii (calificare/mai 2021), agent de securitate (calificare/mai 2021) şi agricultor în culturi vegetale şi crescător de animale (iniţiere/mai 2021).

Comentarii