O asociaţie de proprietari a fost amendată pentru că a distribuit un filmuleţ în care un membru i arunca gunoi în faţa imobilului

joi, 01 octombrie 2020, 09:58
3 MIN
 O asociaţie de proprietari a fost amendată pentru că a distribuit un filmuleţ în care un membru i arunca gunoi în faţa imobilului

În anul 2019, o parte din plângerile adresate Autorităţii naţionale de supraveghere au avut ca obiect prelucrarea nelegală a datelor cu caracter personal de către asociaţiile de proprietari, fie prin afişarea la avizier a unor documente care conţin date cu caracter personal ale proprietarilor, fie prin utilizarea imaginilor video ale acestora în alt scop decât cel pentru care au fost instalate iniţial camerele de supraveghere la nivelul asociaţiei de proprietari, arată un raport al Autorităţii. O asociaţie de proprietari, prin unii dintre reprezentanţii săi, a accesat sistemul de supraveghere video instalat la nivelul condominiului pentru protecţia bunurilor şi a persoanelor din imobil, de unde a extras imagini ale petentului şi le-a difuzat pe grupul de whatsapp al proprietarilor care locuiau la una din scările blocului.

Scopul invocat a fost acela de a identifica persoana care ar fi aruncat deşeuri la intrarea în imobil şi de a remedia situaţia creată; nu s-a menţionat dacă, ulterior acestui incident, imaginile respective au fost şterse de pe respectivul grup de whatsapp şi cum a fost ”remediată situaţia” care a determinat accesarea imaginilor.

Prin urmare, imaginea petentului a fost folosită într-un mod incompatibil cu scopul pentru care au fost instalate iniţial camerele de supraveghere la nivelul asociaţiei de proprietari, cu încălcarea principiilor şi a condiţiilor de legalitate a prelucrării prevăzute de art. 5 şi 6 din Regulamentul (UE) 2016/679.

Faţă de aceste constatări, asociaţia de proprietari a fost sancţionată cu amendă în cuantum de 2389,05 lei (echivalentul a 500 euro), cu recomandarea de a elimina imaginile de pe grupul de whatsapp. De asemenea, s-au mai aplicat două avertismente şi au fost dispuse măsuri corective.

Un petent a sesizat o posibilă încălcare a Regulamentului (UE) 2016/679 de către o asociaţie de proprietari care a afişat la avizierul condominiului petiţia sa adresată asociaţiei, transmisă prin poştă cu confirmare de primire, petiţie care conţinea datele sale cu caracter personal, inclusiv codul numeric personal. În cursul investigaţiei, operatorul a declarat că a postat reclamaţia petentului, deoarece a considerat că aceasta era modalitatea prin care trebuia adusă la cunoştinţa locatarilor de la scara respectivă, întrucât efectuarea de reparaţii impune acordul majorităţii. Totodată, operatorul a sugerat că datele petentului au fost dezvăluite din culpa acestuia, deoarece şi le-a menţionat de bunăvoie în petiţia adresată asociaţiei.

Autoritatea naţională de supraveghere a apreciat că aspectele sesizate asociaţiei de proprietari de către petent puteau fi aduse la cunoştinţa tuturor membrilor în cadrul adunării generale. şi nu prin afişare. De asemenea, în lipsa consimţământului petentului, datele personale ale acestuia puteau fi dezvăluite doar în condiţiile în care devenea incident un alt temei legal reglementat la art. 6 alin. (1) din Regulamentul (UE) 2016/679.

În plus, Regulamentul (UE) 2016/679 a introdus la art. 5 un nou principiu de prelucrare a datelor, cel al responsabilităţii, potrivit căruia operatorii de date cu caracter personal nu numai că sunt responsabili de respectarea tuturor principiilor de prelucrare a datelor (”legalitate, echitate şi transparenţă”, ”limitări legate de scop”, ”reducerea la minimum a datelor”, ”exactitate”, ”limitări legate de stocare”, precum şi ”integritate şi confidenţialitate”), dar este necesar ca aceştia să poată demonstra respectarea principiilor menţionate.

Întrucat asociaţia de proprietari nu a dovedit respectarea prevederilor susmenţionate, a rezultat că a dezvăluit datele personale ale petentului, respectiv numele, prenumele, adresa şi codul numeric personal, fără consimţământul acestuia şi fără existenţa unei alte situaţii în care consimţământul nu este necesar, prin afişarea cererii petentului la avizierul condominiului.

În consecinţă, operatorul a fost sancţionat contravenţional cu avertisment şi i s-a stabilit obligaţia de a implementa o serie de măsuri corective, astfel încât, pe viitor, datele cu caracter personal ale membrilor asociaţiei să nu fie utilizate şi dezvăluite cu încălcarea condiţiilor de legalitate prevăzute la art. 6 din Regulamentul (UE) 2016/679, precum şi de a adopta măsuri pentru asigurarea securităţii şi confidenţialităţii datelor cu caracter personal ale membrilor asociaţiei, potrivit art. 32 din Regulamentul (UE) 2016/679.

SURSA: hotnews.ro

 

Comentarii