O bandă de hoţi a dat 7 spargeri într-o noapte. Au furat până şi un sistem de supraveghere video

joi, 10 noiembrie 2022, 02:50
4 MIN
 O bandă de hoţi a dat 7 spargeri într-o noapte. Au furat până şi un sistem de supraveghere video

Într-o singură noapte, trei hoţi au făcut ravagii în Tomeşti. În decurs de nici patru ore, au atacat firmă după firmă, începând cu fostul combinat de industrializare a porcilor, anchetatorii reţinând în sarcina lor 7 spargeri. Unul dintre hoţi nu a putut fi identificat. Ceilalţi doi au scăpat cu pedepse simbolice.

Seria jafurilor a fost deschisă de Florin Bosînceanu, Gabriel Balan şi complicele lor în noaptea de 27/28 octombrie, în jurul orei 22.25. Ei au distrus sistemul de supraveghere şi cel de alarmare a unui service auto ce funcţiona în incinta fostului CIP Tomeşti, după care au intrat în hală şi au furat tot ce le-a căzut în mână. Timp de peste două ore au răscolit peste tot, folosind şi o scară găsită în sediul firmei, dar prada a fost modestă. Au ieşit cu receiver-ul sistemului de supraveghere, o trusă incompletă de scule, o lanternă, un aparat de diagnoză auto, zece bancnote a 1 leu şi o lopată. La ora 0.41, cei trei au fost suprinşi de camerele video amplasate la locuinţa unui sătean, îndreptându-se spre sediul unui magazin de metalo-chimice. Au smuls belciugul lacătului ce asigura grilajul magazinului şi au forţat uşa de acces. Cele 20 de minute petrecute în magazin au fost aproape timp pierdut. Au sustras doar un tub spray cu vopsea neagră, un cleşte pentru cuie şi un cleşte „gură de lup”, uzat. Toate bunurile abia dacă valorau 100 de lei.

Hoţii au folosit spray-ul cu vopsea pentru a scoate din uz camera video a unui bar. Pentru a fi siguri că aceasta nu mai funcţionează, au şi lovit-o de câteva ori cu lopata furată. Nu au reuşit să forţeze însă intrarea, aşa că au renunţat. N-au avut mult noroc nici la a patra spargere, a cărei victimă a căzut o firmă cu profil agricol. Au furat dintr-un sertar 50 de lei şi un caiet dictando pe care administratorul ţinea inventarul furajelor. Caietul a fost aruncat în fântâna unui sătean din apropiere. Localnicul a scos caietul cu găleata a doua zi şi şi-a dat seama cui aparţinea. În apropierea fântânii, hoţii au aruncat şi lopata furată. Aceasta a fost recunoscută de proprietar după urmele de ulei ars de pe coada de lemn. Imediat după firma agricolă, tâlharii au atacat un magazin sătesc. De aici au furat cinci batoane de salam, 10 pulpe de pui afumate, două cutii de brânză topită, 12-13 tuburi de brânză topită şi o sticlă de Nestea, în valoare totală de 400 de lei.

Abia al şaselea furt a fost reuşit. Hoţii au spart sediul unei firme şi, în doar două minute, au găist într-un sertar, împăturiţi într-o foaie de hârtie, 3.990 lei, reprezentând încasările de peste zi. La ora 2.00, „tura de noapte” era încheiată cu spargerea unei autoutilitare Ford, hoţii furând staţia de emisie-recepţie şi antena de pe cupolă.

Tâlharii nu s-au putut bucura însă prea mult de rezultatele „muncii” lor. În jurul orei 2.45, poliţiştii de frontieră din Ţuţora au încercat să oprească un Audi ce venea dinspre Chipereşti şi în care se aflau hoţii. Autoturismul, condus de Bosînceanu, nu a oprit la semnal şi şi-a continuat deplasarea spre Ţuţora, oprindu-se după digul Prutului, unde ocupanţii vehiculului s-au împrăştiat. Bosînceanu a fost găsit ascuns în tufişuri în apropierea terenului de fotbal din comună, cu ajutorul sistemului de vedere nocturnă al poliţiştilor. Ulterior, a fost identificat şi Balan, nu însă şi al treilea hoţ.

Bosînceanu şi Balan au fost trimişi în judecată pentru furt calificat în formă continuată, dar au beneficiat din plin de mărinimia judecătorilor. Magistraţii Judecătoriei au apreciat faptele lor ca fiind de gravitate medie. În plus, o parte dintre păgubiţi au renunţat la pretenţii, iar ceilalţi au primit din partea hoţilor contravaloarea bunurilor furate sau distruse. Cei doi au fost condamnaţi la câte un an şi jumătate de închisoare. Lui Bosînceanu i s-a mai aplicat un spor de trei luni, întrucât condusese fără permis. Pentru amândoi a fost dispusă suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de doi ani. Sentinţa a fost contestată de Bosîceanu, cazul urmând să fie reanalizat de Curtea de Apel la sfârşitul lunii ianuarie a anului viitor.

Comentarii