De Sănătate

Punem punctul pe știi

Operaţie complexă la Spitalul de Neurochirurgie: era nevoie de eliminare completă a excrescenţei

O mare tumoră pe creier crescută exact în zona personalităţii o ucidea câte puţin în fiecare zi

marți, 20 aprilie 2021, 02:00
2 MIN
 O mare tumoră pe creier crescută exact în zona personalităţii o ucidea câte puţin în fiecare zi

O femeie în vârstă de 60 de ani a fost operată de o tumoră cu diametrul de şase centimetri, situată în dreptul frunţii, care îi punea viaţa în pericol.

Medicii de la Spitalul de Neurochirurgie Iaşi spun că femeia a ajuns în stare gravă la spital, având hipertensiune intracraniană. În urma investigaţiilor făcute s-a descoperit că este vorba despre un meningiom, o tumoră benignă, una dintre cele mai frecvente tumori ale creierului. Pentru că are o dezvoltare lentă, tumora este diagnosticată de obicei atunci când ajunge la dimensiuni mari. Deşi medicii operează săptămânal astfel de tumori, diferenţa în acest caz a fost făcută de mărimea acesteia şi de faptul că s-a reuşit îndepărtarea completă.

Cititi si: Durerile de cap care nu trec cu calmante pot semnala o tumoare pe creier. Detalii cu medicul neurochirurg, Marius Dabija

„Tumora pacientei de 60 de ani a fost una impresionantă atât prin mărime, cât şi prin poziţia ei, lucru provocator pentru întreaga echipă medicală. Aceasta a crescut într-o zonă a creierului ce determină personalitatea, fiind şi tangentă a nervilor optici, glandei hipofize şi arterelor carotide ce hrănesc creierul“, a explicat dr. Lucian Eva, medic neurochirurg care a făcut parte din echipa medicală şi manager al spitalului.

Specialiştii mai spun că, dacă tumora nu ar fi fost îndepărtată completă, şansele de supravieţuire ar fi fost foarte mici, „aproape zero“.

Evoluţia femeii după operaţie a fost una bună, iniţial cu complicaţii hormonale cauzate de apropierea tumorii faţă de glanda hipofiză, glanda care secretă hormoni.

„Cu ajutorul tehnologiei prezente în spital, în acest moment avem posibilitatea de a trata astfel de leziuni impresionante fără consecinţe majore asupra pacienţilor, aceştia beneficiind de servicii medicale la standarde înalte“, a completat dr. Lucian Eva.

Din echipa medicală care a intervenit chirurgical au făcut parte cinci medici neurochirurgi, dintre care trei rezidenţi, un medic primar şi un specialist.

FOTO: Facebook – Spitalul Clinic de Urgență "Prof. Dr. Nicolae Oblu" Iași – Pagina Oficială

VEDEȚI AICI ȘI: VIDEO: Cel mai performant laborator din România, la Spitalul de Neurochirurgie Iași

Comentarii