O şedinţă cu sute de milioane pe masă. Aleşii locali ai Iaşului reaşează şosele, terenuri şi bugete la întrunirea ordinară a lunii

vineri, 28 octombrie 2022, 01:50
3 MIN
 O şedinţă cu sute de milioane pe masă. Aleşii locali ai Iaşului reaşează şosele, terenuri şi bugete la întrunirea ordinară a lunii

Achiziţia terenului din Păcurari care ar urma să fie amenajat ca parc a apărut în completarea ordinii de zi iniţiale. Un turn de agrement ar urma să apară în nordul oraşului dacă PUZ-ul va fi adoptat.

După un weekend în care vor dormi, la fel ca toată lumea, cu o oră mai mult, consilierii locali se vor reuni plini de energie luni dimineaţă în Sala Mare a Primăriei Iaşi ca să dezbată cele mai bine de 50 de proiecte aflate pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a lunii octombrie.

Aleşii se vor pronunţa pentru început pe propunerile de rectificare a bugetelor de venituri şi cheltuieli ale societăţilor din subordinea Primăriei Iaşi. Salubris SA reclamă scăderea veniturilor cu 2,4 milioane de lei (la 109,23 milioane) şi a cheltuielilor cu 557 mii lei (la 108,35 milioane lei), rămânând astfel în continuare pe profit.

CITESTE SI: CTP, dependent total de banii publici. An de an, „cancerul” s-a agravat

La Citadin SA, veniturile vor fi de 61,68 milioane de lei în urma rectificării, în creştere cu 14,23 la sută, iar cheltuielile, 59,68 de milioane, cu 12,6 la sută mai mari decât s-a stabilit la începutul anului. Aşadar, şi societatea care repară/ întreţine străzile din municipiu încă merge pe profit.

Cât priveşte Compania de Transport Public, veniturile totale se vor ridica la 185,9 milioane lei după rectificare (3,72 la sută mai mult decât ce s-a aprobat în CL la începutul anului), dintre care 80,78 de milioane reprezintă subvenţii şi transferuri de exploatare aferente cifrei de afaceri nete (sumă nemodificată). Cheltuielile totale se vor cifra la 184,86 de milioane de lei (cu 3,87 la sută mai mult). Şi în acest caz, profitul se micşorează, dar rămâne pe plus.

Două străzi de la extremitatea vestică a municipiului, Aeroportului şi Holboca, vor primi undă verde pentru suma propusă pentru modernizare (6,46 milioane lei, cu TVA).

Două parohii ieşene vor primi în folosinţă gratuită, respectiv în proprietate terenuri în suprafaţă de 1450 mp, pe bd. Poitiers nr. 41 („Sf. Împăraţi Constantin şi Elena”) şi pe str. Vasile Lupu nr. 122B („Intrarea Domnului în Ierusalim”). La Episcopia Romano-Catolică vor ajunge de asemenea 282 mp.

CITESTE SI: Lista directorilor societăţilor Primăriei care câştigă mai mult decât Iohannis

Între planurile de urbanism zonale ce urmează să fie discutate se află cel care vizează construirea unui complex hotelier cu 12 etaje (maxim 50 m înălţime) plus două niveluri subterane şi unul la demisol pe bd. C.A. Rosetti nr. 350, aproape de intersecţia cu şos. Ştefan cel Mare şi Sfânt. Construcţia va avea nevoie printre altele şi de avizul Autorităţii Aeronautice Civile. Investiţia va fi realizată de o firmă ieşeană care a activat până acum în domeniul IT, A&S Development SRL.

În setul de proiecte adăugate în completare la ordinea de zi se află şi cel prin care Consiliul Local urmează să se pronunţe asupra achiziţionării terenului de 5000 mp din zona Păcurari, unde ar putea să fie amenajat un parc.

Primarul Mihai Chirica a cerut deja ajutorul ministrului Culturii, dar şi preşedintelui Camerei Deputaţilor, Lucian Romaşcanu, respectiv Marcel Ciolacu, să suspende organizarea licitaţiei organizate în acest sens, pe 2 noiembrie, care ar urma să pornească de la suma de 3,8 milioane de lei.

„Există un consens politic între PSD şi PNL în Consiliul Local Iaşi pentru ca acest teren să devină proprietate publică”, afirmă Mihai Chirica în mesajul adresat celor doi. Primarul promite că, dacă municipalitatea va prelua terenul, „vom utiliza suma estimată de RADEF în scopul susţinerii culturii, atât pentru proiecte locale, cât şi naţionale (care ţin direct de Ministerul Culturii), şi vom include această sumă în bugetul local pe anul 2023, urmând a stabili împreună agenda evenimentelor culturale pe care le vom organiza în cadrul acestui parteneriat”. 

Comentarii